Datoria publica a scazut in ianuarie cu aproximativ 1 mld de euro

Joi, 18 Martie 2010, ora 23:05
1363 citiri
Datoria publica a scazut in ianuarie cu aproximativ 1 mld de euro

Datoria publica a Romaniei a scazut in ianuarie cu 4,1 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) fata de ultima luna a anului trecut, reducandu-si ponderea in PIB de la 29,29% la 26,71%, potrivit datelor publicate, joi, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Astfel, datoria publica a scazut in ianuarie cu 2,77% comparativ cu finele anului trecut, de la 148 miliarde de lei la 143,95 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, ponderea datoriei publice in lei a scazut de la 47,5% la finele anului trecut la 41,88% dupa prima luna din 2010.

Concomitent, ponderile datoriei publice in euro si alte valute au crescut de la 41,1% anul trecut la 45,27% in ianuarie si, respectiv, de la 11,39% la 12,85%.

Pe tipuri de instrumente, cea mai mare pondere a datoriei publice era reprezentata de imprumuturi de stat (38,93%), urmata de certificate de trezorerie, cu o pondere de 19,21%, si obligatiuni de stat (18,03%).

Eurobondurile reprezinta 6,64% din totalul imprumuturilor, in timp ce finantarea din alte surse are o pondere de 17,1%.

Emisiunile de titluri de stat pe piata interna au totalizat 5,768 miliarde de lei, ocupand cea mai ridicata pondere in structura imprumuturilor realizate in prima luna a acestui an. Imprumuturile de stat s-au ridicat la 232,6 milioane de lei, fiind garantate in totalitate de stat.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a evaluat acordul stand-by cu Romania, a declarat la finele lunii ianuarie ca datoria publica nu va reprezenta un pericol pentru Romania atat timp cat va fi aplicat un proces de consolidare fiscala prin care sa se reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB in 2010, iar apoi acesta va intra in tinta stabilita prin tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#datorie, #publica, #romania, #fmi, #franks , #stiri FMI