Cum au reactionat investitorii de la Bursa la masurile Guvernului?

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 17:05
1496 citiri
Cum au reactionat investitorii de la Bursa la masurile Guvernului?

Masurile de austeritate ale Guvernului, care au culminat cu cresterea TVA la 24%, au generat reactii negative in randul investitorilor la Bursa, sustin specialistii citati de Bloombiz.ro.

"Investitorii au reactionat negativ, destul de puternic, au fost niste zile cu scaderi foarte mari, dar incet-incet lucrurile s-au calmat si asteptam sa vedem verdictul cu privire la transa FMI si ramane de vazut ce se intampla mai departe", a declarat Razvan Pasol, presedintele companiei de brokeraj Intercapital Invest.

In opinia acestuia, nu masurile in sine au deranjat, ci mai degraba incertitudinea provocata. " Am avut un pachet de masuri, care nu a fost avizat de Curtea Constitutionala, s-a propus brusc majorarea TVA, s-au facut declaratii in legatura cu cota unica si s-a creat un context foarte incert".

Consecinta incertitudinii este accentuarea comportamentului speculativ.
"Unii vor incerca sa profite de orice stire care poate sa miste putin preturile", a afirmat Walter Blaj, director general adjunct Globinvest.

Potrivit lui Blaj, cea mai nociva masura luata de Guvern este modificare sistemului de impozitare a veniturilor obtinute prin Bursa, deoarece va afecta foarte tare piata de capital, aflata in competitia fireasca cu piata bancara, pentru atragerea de bani si de clienti.

Reprezentantul Globinvest considera ca o masura salvatoare din partea statului ar fi privatizarea prin bursa, proces care trebuia initiat in ultimii doi ani, de cand criza si-a aratat coltii. "Acum este putin tardiv, pentru ca un proces de privatizare dureaza luni de zile".

Nu de aceeasi parere este Serban Florea, directorul de operatiuni al WBS Holding, care crede ca inca nu a venit timpul pentru ca statul sa faca privatizari pe bursa. "Cred ca acest lucru se va intampla la inceputul anului viitor, iar investitorii vor fi interesati de o astfel de actiune", a declarat Florea.

Modelul privatizarilor prin bursa este folosit cu succes de statul polonez, care a reusit o serie de actiuni de privatizare, incheiate cu succes pe timp de criza. "Statul roman are niste companii foarte bune in portofoliu, interesante pentru investitori, si are nevoie de bani. Ar fi o varianta foarte buna si toata lumea ar avea de castigat, si statul si piata de capital", a afirmat presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#bursa, #guvern, #investitori, #masuri, #tva , #stiri FMI