CSSPP: Activele fondurilor de pensii private vor scadea cu 24%

Luni, 19 Iulie 2010, ora 17:23
1709 citiri
CSSPP: Activele fondurilor de pensii private vor scadea cu 24%

Arbitrul pensiilor private a revizuit in scadere cu 24% estimarea privind nivelul activelor pe piata pensiilor private obligatorii si facultative in acest an, la 4,6 miliarde lei, de la un nivel de 6,09 miliarde lei estimat cu circa trei luni in urma, potrivit unei analize a CSSPP, publicata luni, informeaza NewsIn.

Astfel, activele totale de pe piata pensiilor private vor avea o pondere de 0,85% in produsul intern brut (PIB), fata de 1,13% cat se estimase anterior.

"Comparativ cu evolutia din primele trei luni ale anului, ponderea activelor totale sistemului de pensii in PIB a continuat cresterea in a doua parte a semestrului I 2010, dar intr-un ritm mai scazut. Astfel, noile estimari privind evolutia ponderii activelor totale in PIB au fost revizuite tinand cont de o rata de crestere lunara de 1,47%. In aceste conditii, este de asteptat ca la finele anului activele totale sa insumeze aproximativ 4,6 miliarde lei, reprezentand 0,85% din PIB", a declarat analistul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Gheorghe Mot.

Potrivit CSSPP, activele nete ale fondurilor private de pensii si-au continuat cresterea, dar intr-un ritm mai scazut in al doilea trimestru, mai ales din cauza evolutiei nefavorabile a pietelor de capital incepand din al doilea trimestru al anului curent.

"Recentele evolutii economice si politice la nivel national si global au influentat toate sistemele financiare, inclusiv sistemul romanesc de pensii. Astfel, acordul cu FMI, masurile anticriza, rata somajului, evolutia cursului valutar, a dobanzii de politica monetara, etc. si-au spus cuvantul intr-o anumita masura asupra activelor si sistemului de pensii in intregime", a mai spus Mot.

Evolutia bursei din prima jumatate a acestui an s-a resimtit si in rezultatele lunare din administrarea activelor fondurilor de pensii.

Astfel, cresterea bursei din primul trimestru al acestui an, de 11,76%, a adus cresteri pe masura si rezultatelor din administrarea activelor fondurilor de pensii (care detineau actiuni reprezentand 11,51% din activele totale la 31 martie 2010) - 230 milioane lei pentru pensiile private obligatorii.

Din al doilea trimestru, incertitudinile privind adoptarea pachetului de masuri anticriza convenit cu FMI au influentat negativ piata de capital si implicit activele fondurilor de pensii care in luna mai au inregistrat o scadere a rezultatelor din administrarea activelor de 50 milioane lei pe pilonul II (1,57% din valoarea activelor nete), iar pe tot trimestrul al doilea o crestere a acestor rezultate de doar 2,6 milioane lei.

"Nivelul contributiilor a crescut incepand cu luna martie - prima luna in care au fost virate catre fondurile de pensii contributiile de 2,5% aferente lunii bugetare ianuarie 2010.

Nivelul contributiilor a fost influentat si de evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 2,4% in iunie fata de ianuarie 2010), concomitent cu cresterea ponderii conturilor active (cu contributii), de la 93,15% in ianuarie, la 93,90% in iunie", se mentioneaza in analiza CSSPP.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 3,38 miliarde lei (773,5 milioane euro) la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 4,4% fata de luna anterioara, iar piata pensiilor private facultative (pilonul III) si-a sporit activele nete cu 3,3% in iunie, la 264,4 milioane lei (60,5 milioane euro) la jumatatea acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#csspp contributii active fonduri private , #stiri FMI