Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Croitoru: finantarea deficitului bugetar este "in pericol"

Croitoru: finantarea deficitului bugetar este "in pericol"

Finantarea deficitul bugetar este "in pericol", in sensul ca, dupa amanarea transelor din imprumutul extern, s-ar ajunge la extinderea arieratelor statului catre furnizori, a spus consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, apreciind insa ca nu va fi cazul de neplata a salariilor si pensiilor, precizeaza NewsIn.

"Finantarea deficitului este pusa in pericol (prin amanarea transelor din imprumutul de la FMI si CE, n.r.). Nu cred ca se va ajunge la neplata salariilor si pensiilor, ci la extinderea arieratelor catre anumiti furnizori. Acestea ar reprezenta imprumuturi implicite ale statului. In acordul cu FMI si cu Banca Mondiala se prevad sarcini cu arieratele. Daca nu ma insel, ar trebui sa nu mai creasca deloc in septembrie si sa dispara din 2010", a spus Croitoru, la un post de televiziune.

In calitatea de premier desemnat, Lucian Croitoru s-a prezentat miercuri in fata Parlamentului, care a respins cabinetul format de acesta, cu 250 de voturi "impotriva" si 189 "pentru".

Referitor la atingerea deficitului bugetar impus pentru anul viitor, de 5,9% din PIB, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca programul de guvernare elaborat de el prevedea si reforme care implicau reducerea personalului bugetar.

In acest sens, Croitoru a subliniat ca "efortul de ajustare al sectorului public abia urmeaza", deoarece pana acum cei mai multi someri provin din sectorul privat.

"Programul de guvernare prevedea, pentru atingerea tintelor de deficit bugetar, reforme in 2009 si 2010, iar unele dintre acestea implicau si reduceri de personal. Pentru 2009, ar fi fost echivalentul celor 10 zile de concediu neplatit pentru bugetar.

In 2010, este posibil sa vorbim despre zeci de mii de bugetari, depinde de vointa politica. Nu ai cum reduce cheltuielile (prin alte masuri, n.r.) din cauza legislatiei", a spus Lucian Croitoru.

Potrivit estimarilor lui, necesarul de finantare a Romaniei este de 3,5 miliarde euro pana la finalul acestui an, cu conditia ca toate transele din imprumutul extern sa fie livrate la timp.

"Necesarul de finantare estimat este de 3,5 miliarde euro, nu este vorba de unde provin banii, ci de nevoi. O parte ar fi venit din transe, respectiv 1,5 miliarde euro de la FMI si un miliard de la Comisia Europeana, restul din alte surse. Daca transele nu sunt livrate, se produce o deraiere in ambele sensuri", a mai spus Croitoru.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca, din cauza procedurilor mai complicate, primirea transei de un miliard euro de la CE nu va putea fi livrata la timp. Suma aferenta celei de-a treia transe de la FMI ar trebui livrata Romaniei, potrivit planului initial, la jumatatea lunii decembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1407 ori
Citeste mai multe desprecroitoru deficit bugetar imprumut bnr fmi