Croitoru: fara reforme, Romania ar putea avea probleme

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 09:12
1597 citiri
Croitoru: fara reforme, Romania ar putea avea probleme

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat joi ca daca nu se se vor face toate reformele care sunt deja angajate cu Fondul Monetar International (FMI), atunci Romania ar putea avea probleme, indreptandu-se spre un nivel mare al datoriei, relateaza NewsIn.

"Daca nu se fac toate reformele care sunt deja angajate cu FMI si daca nu se merge peste aceste reforme, mai ales in directia flexibilizarii pietei muncii si a atragerii de fonduri europene, si vom ramane cu deficitele spre 6%, atunci ne indreptam spre un nivel de datorie mare care ne va face la inceput sa ne imprumutam scump si, cum zicea si guvernatorul Mugur Isarescu, s-ar putea ca 40-45% (nivelul datoriei din PIB - n.r.) sa fie un indicator pentru care toleranta investitorilor straini sa scada foarte mult si atunci poti sa ai probleme.

Nu in sensul ca nu te finantezi, dar te finantezi la costuri scumpe, iar daca lucrurile explodeaza, atunci poti sa intri in impas", a declarat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a facut acest comentariu dupa ce a fost intrebat care este opinia sa cu privire la declaratiile facute joi la Realitatea TV de directorul Directiei Audit Intern din cadrul BNR, Eugen Radulescu, potrivit carora Romania ar putea intra in incapacitate de plata peste un an si jumatate daca nu va mai primi bani de pe plan extern, in urma deciziei Senatului de a aproba reducerea varstei de pensionare.

"Nivelul pe care Uniunea il agreeaza este 60% ca sa intri in ERM (mecanismul ratelor de schimb - n.r.), dar problema este ca Romania nu a avut niciodata ocazia sa testeze toleranta investitorilor straini la un nivel de datorie publica. Noi nu am avut datorie publica inalta.

Incetinirea reformelor va creste imediat costul finantarii si va creste dificultatea atragerii de fonduri, dar ma abtin sa vorbesc de un 'default'. Nu mi se pare absolut deloc fondata aceasta conceptie", a mai spus Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#croitoru, #reforme, #fmi, #fonduri, #europene, #isarescu , #stiri FMI