Criza politica poate complica accesarea banilor de la FMI

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 19:00
1142 citiri
Criza politica poate complica accesarea banilor de la FMI

Romania risca amanarea platii celei de-a treia transe din imprumutul extern de la FMI, programata pentru finalul acestui an, in urma tensiunilor politice ce au dus la destramarea coalitiei la guvernare si la posibilitatea formarii unui nou guvern, arata un raport al Unicredit Group, publicat luni.

"Din perspectiva politicii fiscale si a ratingului, desigur ca lipsa unui guvern efectiv ridica riscuri semnificative.

Pe termen scurt, ne asteptam ca institutiile internationale (FMI, UE) sa adopte o pozitie in asteptare si vedem riscuri numai in sensul amanarii platii din decembrie, dar nu ne asteptam la un colaps complet al programului", se arata in raportul Unicredit asupra regiunii Europei Centrale si de Est (ECE).

In acelasi timp, analistii Unicredit nu exclud posibilitatea unor derapaje pe partea politicii fiscale, de asemenea in urma riscurilor politice in crestere dupa ruperea coalitiei la guvernare.

Conform aceluiasi raport, Unicredit estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, identica cu tinta fixata de FMI, estimarea fiind revizuita in urcare fata de ultimul raport, cand anticipa un deficit public de 5% din PIB.

Pentru 2010, Unicredit prevede un deficit bugetar de 6% din PIB, pentru ca in 2011 dezechilibrul fiscal sa se restranga la 5% din PIB, nivel care ramane, insa, semnificativ peste plafonul fixat in Tratatul de la Maastricht, de 3%.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti, Unicredit si-a inrautatit prognoza, estimand acum o contractie a PIB cu 7,5% in 2009, fata de 5,2% anterior.

Pentru 2010, analistii grupului bancar prognozeaza "o foarte slaba recuperare, cu o crestere anuala de numai 0,4%", iar in 2011 economia Romaniei ar urma sa avanseze cu 3,5%.

"Exporturile vor duce la o imbunatatire a productiei industriale (...). Pe de alta parte, cererea interna va ramane slaba, cu o continuare a scaderii consumului si niveluri coborate ale investitiilor.

Consumul este temperat de somajul in crestere, inghetarea salariilor reale si efecte negative asupra avutiei, in timp ce constrangerile financiare si dobanzile ridicate vor fi principalul obstacol pentru investitii", se arata in raport.

Rata medie a somajului se va situa in 2009 la 7%, conform analistilor Unicredit, care se asteapta la o crestere la 7,6% a aceluiasi indice in 2010 si o revenire la 7% in 2011.

In privinta deficitul de cont curent, Unicredit prognozeaza o ajustare la 6% din PIB pentru 2009, urmata de o extindere treptata, pana la 6,3% din PIB in 2010 si pana la 6,7% din PIB in 2011, mai arata raportul. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#imprumut, #fmi, #criza, #politic, #guvern , #stiri FMI