Criza politica pericliteaza acordul cu FMI

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 17:34
1539 citiri
Criza politica pericliteaza acordul cu FMI

Criza politica va duce la cresterea cursului de schimb, iar trecerea la un guvern minoritar PDL va accentua riscurile neindeplinirii tintelor din acordul cu FMI, ceea ce va limita si mai mult capacitatea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a apara moneda nationala, considera analistii economici.

"Exista riscuri majore de derapaje de la programul cu FMI, care vor avea repercusiuni asupra cursului si a dobanzilor, ceea ce se va reflecta in economie, prin reducerea capacitatii de revenire si cresterea somajului. Efectele pe termen mediu rezulta din increderea scazuta in economia romaneasca dupa aceste razboaie. Se va acutiza sentimentul daca va pica Guvernul Boc. Atunci ar putea fi chiar dezastruos si este destul de posibil sa pice", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

El a aratat ca riscurile ridicate se vor reflecta pe intreg anul 2010, pentru ca un guvern minoritar nu va putea adopta masurile necesare de ajustare.

"Asta va insemna ca urmatorul guvern va trebui sa compenseze si sa ia masuri foarte dure, iar pietele vor reactiona", a adaugat Chidesciuc.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi dimineata decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica si de numire interimara ca vicepremier si ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat demisia ministrilor PSD din Guvern, si, implicit, ruperea coalitiei, precizand ca, astfel, acestia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.

Ruperea coalitiei de guvernamant a avut efecte imediat pe pietele financiare. Cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu peste 5 bani, iar bursa a inregistrat o corectie de peste 2%.

"Nenorocirea este ca aceasta criza interna se suprapune peste incertitudinile existente la nivel regional din cauza crizei mondiale. Instabilitatea actuala va avea, in mod clar, efecte negative asupra perceptiei investitorilor si cursului de schimb", a spus Laurian Lungu, manager partner la Macroanalitica.

In ceea ce priveste cursul valutar, economistul a aratat ca BNR poate sa ghideze in linii foarte mari evolutia ratei de schimb, dar a precizat ca la presiuni "exagerate" nicio banca centrala nu poate sa reziste.

"Romania face parte din acordul cu institutile financiare internationale, iar acest lucru contrabalanseaza intr-o anumita masura (presiunile asupra cursului de schimb - n.r.). (...) Riscul cel mai mare pentru Romania este neindeplinirea obiectivelor asumate in acordul cu FMI, in conditiile in care se pierde din nou foarte mult timp cu luarea acelor decizii necesare pentru indeplinirea obiectivelor asumate, de exemplu privind legea salarizarii unitare sau reducerea cheltuielilor bugetare", a explicat Lungu.

Economistul a aratat ca exista riscul aparitiei de presiuni puternice asupra cursului de schimb, daca nu se indeplinesc obiectivele fixate prin acord.

Totusi, el a precizat ca daca vor fi intarzieri "decente" in indeplinirea obiectivelor asumate de Romania, atunci si FMI va arata probabil "o anumita intelegere".

Si economistul sef al Riaffeisen, Ionut Dumitru, a aratat ca efectele negative se vad deja in presiunile de depreciere asupra cursului si ca, in mod evident, instabilitatea politica are efecte negative asupra cursului, perceptiei investitorilor si in final asupra economiei reale.

"Este de dorit ca situatia actuala sa se incheie cat mai repede, pentru ca riscurile sunt foarte mari, respectiv in ceea ce priveste perceptia fata de Romania si de capacitatea Guvernului de a indeplini obligatiile asumate in acordul cu FMI", a spus Dumitru.

El considera ca "prioritatea zero" pentru economie este in acest moment indeplinirea obligatiilor asumate fata de FMI, in conditiile in care Romania este dependenta de finantarea de la institutia financiara internationala.

"Cel mai important lucru pentru evolutia cursului de schimb este sa dovedim responsabilitate la nivel politic", a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

El considera ca,, daca acordul cu FMI nu va putea fi indeplinit, atunci mentinerea cursului va fi "o misiune foarte dificila" pentru BNR.

In ceea ce priveste ratingurile Romaniei, Dumitru crede ca actuala instabilitate politica este un "un semn extrem de prost", avand in vedere riscurile cu privire la indeplinirea acordului semnat de Guvern cu institutiile financiare internationale.

"Reprezentantii Moody's au fost cei mai delicati cu noi si au mizat ca vom fi responsabili, dar s-ar putea sa se razgandeasca", a continuat economistul sef al Raiffeisen Bank.

Si Lungu crede ca exista riscul ca Moody's sa scoata Romania din categoria de "investment grade", in contextul ruperii coalitiei, dar nu crede ca pe termen scurt vor exista modificari ale ratingurilor acordate de S&P si Fitch.

Dumitru a incheiat spunand ca sperantele sunt in acest moment ca instabilitatea politica sa nu dureze foarte mult, pentru ca altfel efectele vor fi extrem de negative.

"Ceea ce s-a intamplat acum tine de democratie si s-a mai intamplat si in alte state, dar este important cat de repede se va rezolva aceasta situatie si ce implicatii va avea asupra obiectivelor fixate in acordul cu FMI", a concluzionat Lungu.

Analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik a declarat pentru MEDIAFAX ca agentia de evaluare ar putea retrograda ratingul Romaniei, daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica la care s-a angajat in acordul cu FMI, si, astfel, la o inrautatire a finantelor publice.

Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Guvernul si Fondul Monetar International au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. Noua proiectie prevede si o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.

Dupa primele opt luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 4,5% din PIB.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce si Fitch a retrogradat Romaniei in toamna anului trecut la nivelul speculativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza, #acord, #fmi, #zona, #euro, #tinte, #bnr , #stiri FMI