Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza financiara globala ar putea lovi cel mai greu dincolo de granitele SUA (II)

Criza financiara globala ar putea lovi cel mai greu dincolo de granitele SUA (II)

Faptul ca perspectiva unei dezagregari financiare in Pakistanul inarmat nuclear aproape se pierde pe lista mereu mai mare a tarilor afectate de criza indica amploarea actualei fragilitati a economiei mondiale.

Tari din lumea intreaga impart suferinta


Dupa falimentul de la 15 septembrie al bancii Lehman Brothers , care a intensificat criza creditelor, unele oficialitati straine pareau a se bucura de necazurile din SUA. Scaldate in datorii si doborate de mentalitatea Wall Street de asumare cu nonsalanta a riscului, Statele Unite primisera ceea ce meritau: "SUA isi vor pierde statutul de superputere a sistemului financiar planetar. Wall Street nu va mai fi niciodata ceea ce a fost", croncanea ministrul german de finante Peer Steinbruck, in septembrie.

In situatia tot mai incetosata de astazi, sensul "schadenfreude" - bucuria de necazul altuia - s-a dus demult. Acum, toata lumea intelege ca se afla laolalta in aceasta dezordine globala. Reflectand aceasta soarta comuna, liderii asiatici si europeni s-au intrunit  la Beijing pentru a delibera inainte de summitul financiar international programat pentru 15 noiembrie la Washington D.C.


In mod similar, ministrii de finante ai G-7 s-au intalnit la Tokio , in timp ce bursele valutare emiteau ultimele semnale ca lucrurile au luat-o razna in mecanismul financiar global. Desi fondurile de risc si alte institutii incaseaza cote profitabile in tarile in curs de dezvoltare, ele isi transfera banii in domeniul de siguranta relativa al dolarului american. Miercuri acesta era cotat la 1,28 dolari pentru un euro, in crestere cu 18% de la sfarsitul lunii iulie. Morgan Stanley aseamana acum economia americana framantata cu "cea mai buna locuinta dintr-un cartier prost".


Totusi, yenul in crestere este tinta imediata a ingrijorarii internationale. Valuta nipona se apreciaza in conditiile in care investitorii se grabesc sa iasa din asa-numitul "carry trade" - imprumuturi intr-o moneda la o rata a dobanzii scazuta, pentru a le da cu imprumut intr-o a doua tara la o rata mult mai mare. Este un comert profitabil, cat timp prima valuta nu se apreciaza brusc, ceea ce se petrece cu yenul.


Yenul a atins luni cotatia de 93,93 fata de dolar, cea mai puternica din ultimii 13 ani, inainte de a se stabiliza  la 97,38. Yenul mai puternic este o lovitura drastica pentru Japonia, afectandu-i exportatorii prin scumpirea marfurilor lor pentru americani si europeni; in ultimii doi ani, exporturile nete au contribuit cu peste jumatate la cresterea economiei. "Suntem preocupati de recenta volatilitate excesiva a ratei de schimb a yenului si de posibilele implicatii adverse asupra stabilitatii economice si financiare", spuneau luni ministrii de finante ai G-7, sugerand interventia pentru stavilirea puterii tot mai mari a yenului.


Alte slabiciuni financiare expuseCriza financiara poate a inceput de la creditele ipotecare neperformante din SUA. Dar acum expune vulnerabilitati financiare care au putin in comun cu ipotecile sau cu Statele Unite.

Primele intre acestea: problemele financiare ale Europei de est. Ungaria, de exemplu, si-a vazut moneda, forintul, pierzand aproape 50% fata de dolar, din iulie. Nici chiar cresterea brusca de 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, de saptamana aceasta, nu a reusit sa opreasca declinul. Pentru a dezamorsa o posibila intrare in incapacitate de plata pentru datoria externa a Ungariei, FMI a anuntat miercuri un pachet de creditare extraordinar de 25 de miliarde de dolari pentru tara. Sunt prevazute si fonduri de la UE si Banca Mondiala.


Acestea survin in urma informatiilor despre o linie de credit FMI de 16,5 miliarde de dolari pentru Ucraina si una de 2 miliarde de dolari pentru Islanda, prima tara dezvoltata care solicita asistenta de acest fel, din 1976. Finantarea FMI este menita a readuce pe calea sustenabilitatii aceste economii. Dar desi creditele nu vor include cerintele oneroase atasate asistentei FMI in crizele precedente, ele vor conduce cu siguranta la masuri de austeritate pe termen scurt. Exemplu: Islanda si-a crescut marti rata dobanzii cu 6 puncte procentuale, la 18%.


Rolul regasit al FMI in oprirea derivei economiilor aflate la ananghie s-ar putea extinde. Stephen Jen, strateg valutar la Morgan Stanley , previziona intr-o notita, duminica, ca "lista economiilor pietelor emergente care vor primi asistenta de la FMI va creste pana la urma la peste o duzina".

Maladia financiara a Ungariei - dependenta de creditorii externi care nu mai sunt interesati sa faca imprumuturi - este oglindita de alte tari din regiune, inclusiv Bulgaria, Romania, Turcia, Letonia, Estonia si Lituania. Aceste economii nu sunt in sine enorme. In noua zile, SUA produce bunuri si servicii echivalente cu productia anuala a Ungariei, Bulgariei si Romaniei la un loc. Dar pericolul este ca, daca aceste tari intra in incapacitate de plata a datoriei lor, bancile europene majore vor fi antrenate in deriva, periclitand si mai mult canalele de credit si asa instabile.


Din datoria bancara externa de 1,6 trilioane de dolari a Europei de est, 1,5 trilioane au fost imprumutate de la banci europene, conform Morgan Stanley Research. In total, bancile europene si britanice au o expunere de cinci ori mai mare la pietele emergente decat bancile americane. Imprumuturile pentru aceste tari cu dezvoltare rapida echivaleaza cu 21% din PIB-ul european, fata de numai 4% din produsul american.


Globalizarea sufera transformari


Remarcabila instabilitate recenta a pietelor valutare este dependenta de doua transformari ample care rearanjeaza atat economia mondiala cat si finantele globale. In primul rand, Aceasta determina fondurile mutuale, fondurile de risc si bancile sa vanda active acolo unde pot pentru a acoperi pierderile din alte parti. Rezultatul net este o scadere a preturilor majoritatii activelor pe majoritatea pietelor.


In acelasi timp, modelul globalizarii care depinde de SUA in calitate de consumator sau ultim resort a fost compromis. Gospodariile americane au pierdut o bogatie estimata la 5 trilioane de dolari de pe urma colapsului pietei imobiliare, care va reduce consumul anual cu peste 400 de miliarde de dolari, conform Centrului pentru cercetare economica si politica.

Aceasta inseamna ca fabricile straine se pot astepta sa vanda mai putine jucarii, haine si aparatura electronica pentru consumatorii americani.


Cu timpul, tari precum China sau Coreea de Sud si-ar putea reorienta economiile pentru a se baza mai mult pe consumul intern. Dar aceasta transformare, care candva ar fi putut dura cativa ani, trebuie acum sa se petreaca imediat, pentru a inlocui comenzile de export evaporate.

"Modelul exportului care este atat de dominant in pietele emergente este periclitat. Aceasta este vulnerabiliatea sistemului international. Suntem martorii sfarsitului acestui model al globalizarii", spune David Smick, strateg financiar global cu sediul in Washington D.C.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1427 ori