Criza financiara afecteaza grav consumul de combustibili

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 13:34
1881 citiri
Criza financiara afecteaza grav consumul de combustibili


Cererea mondiala de petrol va scadea in 2009 cu 980.000 barili/zi, valoare ce depaste cu mult  estimarile anterioare, din cauza slabirii extreme a economiei mondiale, a anuntat astazi Agentia Internationala pentru Energie (AIE), relateaza Reuters.

Cererea mondiala de petrol se va diminua cu 980.000 barili/zi in 2009, la 84,7 milioane barili/zi, a anuntat AIE in cadrul raportului lunar. Agentia estima luna trecuta ca cererea se va reduce in acest an cu 500.000 barili/zi.

Previziunile intaresc dovezile ca actuala criza financiara afecteaza grav consumul de combustibil.  AIE, ce ofera consultanta in domeniul energiei pentru 28 de tari industrializate, a anuntat ca cea mai recenta scadere a cererii ar putea sa nu fie cea din urma.

“Esential este ca 2009 pare a fi un an destul de slab”, a declarat David Fyfe, directorul pentru industria si pietele petroliere din cadrul AIE.

“Este prea devreme sa estimam daca aceasta va fi cea din urma coborare a perspectivelor de cerere, pentru ca actuala criza economica este in plina desfasurare”, a spus Fyfe, care a adaugat ca depinde de deteriorarea economiei mondiale.

Cererea mondiala de petrol este estimata acum la un nivel cu 1,4 milioane barili/zi mai mic decat cel din 2007, inainte ca preturile sa inceapa sa creasca si economia mondiala sa determine scaderea cererii.

AIE a anuntat ca a revizuit in scadere perspectivele de cerere dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarile de crestere economica mondiala la numai 0,5% in 2009.

#criza, #combustibili, #aie, #petrol, #consum, #barili , #stiri FMI