Criza din Letonia ameninta economia din intreaga regiune

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:23
1036 citiri
Criza din Letonia ameninta economia din intreaga regiune

Crizia economica din Letonia ar putea afecta si ale state din Europa de Est, iar comunitatea internationala ar trebui sa intervina in ajutorarea micului stat baltic, a declarat astazi un oficial al bancii centrale din Polonia, informeaza Newsin.

Letonia, stat al carei economie a fost afectata sever de criza globala, incearca sa evite o depreciere a latului leton care ar avea repercusiuni asupra bancilor suedeze expuse la regiune si ar starni alte ingrijorari cu privire la perspectiva regiunii.

"Exista riscul ca situatia din Letonia sa afecteze intreaga regiune", a declarat Dariusz Filar, membru al consiliului pentru politica monetara al bancii centrale din Polonia.

"Situatia atrage atentia ca este nevoie de un ajutor international puternic si nu numai la nivel intern", a mai spus acesta.

Filar este primul oficial al autoratatii pentru politica monetara din Polonia care a ridicat problema extinderii crizei letone.

In urma comentariilor sale, zlotul polonez s-a depreciat cu 0,8%, potrivit unor traderi.

Agentia de evaluare financiara Fitch a declarat ca Letonia are nevoie sa ajunga la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) pentru noi finantari menite sa protejeze moneda nationala.

Joi, Comisia Europeana a indemnat Letonia sa implementeze alte reduceri bugetare, in timp ce exista sanse mici ca guvernul de la Riga sa primeasca alte fonduri pentru temperarea crizei.

Economia Letoniei ar urma sa se comprime cu 18% anul acesta, iar rata somajului creste din ce in ce mai mult.

Tot vineri, premierul leton Valdis Dombrovskis a subliniat ca guvernul sau nu planuieste deprecierea latului leton, dupa ce stirile privind o astfel de situatie au cauzat ingrijorari pe pietele financiare.

In cazul in care ar fi luata o decizie de depreciere a monedei letone, tara ar putea sa modifice nivelul paritatii in cadrul ERM-2, anticamera zonei euro, sa extinda marja de fluctuatie de 1% sau pur si simplu sa renunte la cursul fixat si sa treaca la un curs valutar liber.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#criza, #economie, #politica monetara, #rata somajului, #zona euro , #stiri FMI