Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc nu s-a incheiat inca

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 12:47
1224 citiri
Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc nu s-a incheiat inca

Criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, care reprezinta un "faliment colectiv", nu s-a incheiat, a estimat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Angel Gurria, intr-un interviu acordat cotidianului francez Liberation, citat de AFP. Gurria a pus accentul pe supravegherea sistemului financiar, ale carui reguli "nu au fost respectate sau nu au fost suficient de stricte".


"Intregul lant institutional bine pus la punct si foarte sofisticat, pana ieri mandria autoritatilor, este pus sub semnul intrebarii de acest faliment colectiv", a mai spus Gurria, mentionand "bancile, fondurile de investitii, intermediarii, agentiile de rating si asiguratorii".


Fondul Monetar International (FMI) a calificat marti criza ca "un esec colectiv" si a evaluat costul pe care il va suporta sistemul financiar international la 945 miliarde dolari.


"In fiecare saptamana, o banca dezvaluie amploarea expunerii la criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat sau noi corectii. Cand acest ciclu se apropie de final, vine randul unei alte banci, cu deprecieri semnificative ale activelor", a explicat Gurria.


"Pierderile afisate, de miliarde de dolari, sunt incredibile. Si nu s-au incheiat!", a adaugat el.


"Reforma initiata de secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, pe 31 martie, demonstreaza nevoia unei gestionari mai bune a sistemului", a mentionat Gurria.


Proiectul de reformare a reglementarilor financiare prezentat de Paulson prevede in primul rand un rol mai important al bancii centrale in eliminarea redundantelor unui sistem ce a fost la punct in anii '30 si in imbunatatirea acestuia.


"Nu este vorba numai de lipsa reglementarilor, ci si de supravegherea sistemului", a mai spus Gurria.


"Insa regulile existente nu au fost respectate sau nu au fost suficient de stricte", a adaugat el.