Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea PIB a fost revizuita la 0,7%

Cresterea PIB a fost revizuita la 0,7%

PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,7% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut, estimarea initiala fiind de 0,6%, conform Mediafax.

 


 

 


PIB a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor, potrivit datelor publicate miercuri de INS.


INS a publicat in urma cu o luna datele semnal privind evolutia PIB, potrivit carora economia a crescut cu 0,6% ajustat fata de T IV si cu 1,6% serie bruta si 0,3% serie ajustata comparativ cu T I 2010, confirmand estimarile analistilior privind iesirea Romaniei din recesiune tehnica.


Industria a avut cea mai buna performanta atat comparativ cu primul trimestru din 2010, cu o crestere bruta de 10,1%, cat si comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 3%.


In acelasi timp, exporturile au urcat cu 23,6% fata de T I si 10,6% fata de T IV. Cu toate acestea, exporturile nete raman cu o contributie negativa.


Potrivit INS, in raport cu primul trimestru de anul trecut, industria a fost urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, cu un plus de 1,1%.


Comparativ cu perioada similara de anul trecut, reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-6,1%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-3,2%) si in constructii (-2,4%).


O reducere mai mica a fost consemnata in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,4%). Ca o consecinta a evolutiei pozitive a valorii adaugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 1,3%.


Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I din acest an cererea interna a scazut cu 0,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atat a formarii brute de capital fix (-2,2%), cat si a consumul final total (-3%), acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea semnificativa a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-10,5%).


In raport cu T IV, serie ajustata, cea mai mare scadere a fost inregistrata de agricultura, silvicultura si pescuit, cu peste 4%. Evolutii negative s-au mai inregistrat la constructii (-0,2%), activitati financiare (-0,9%) si alte servicii (-0,6%).


Pe partea de utilizare, consumul final individual al populatiei a scazut cu 0,5%, iar consumul administratiei publice s-a redus cu 0,6%.


Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5% in Romania.


Banca Mondiala (BM) a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, la 1,6%.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1252 ori
Citeste mai multe desprecrestere pib pib romania recesiune