Costurile pentru asigurarea datoriilor Greciei, la un nivel record

Vineri, 07 Mai 2010, ora 11:50
1044 citiri
Costurile pentru asigurarea datoriilor Greciei, la un nivel record

Costurile pentru asigurarea obligatiunilor pe zece ani ale statului elen impotriva riscului de neplata au atins vineri un nou nivel record pe piata europeana, de 11,7%, din cauza temerilor investitorilor privind situatia financiara a statului elen, transmite AFP, precizeaza Mediafax.

Precedentul record a fost inregistrat la 28 aprilie, respectiv 11,1%, in timp ce in inchiderea sedintei de joi costurile au fost cotate la 10,9%.

Pentru obligatiunile emise cu scadenta la doi ani, costurile au urcat la 17,7%, de la 15,9% in ziua precedenta.

Aceasta rata foarte ridicata in raport cu alte state din zona euro inseamna ca investitorii considera ca exista un risc major al intrarii Greciei in incapacitate de plata, in pofida pachetului de sprijin de 110 miliarde de euro pregatit de statele din zona euro si Fondul Monetar International.

Si costurile pentru asigurarea datoriilor Portugalie, Spaniei si Italiei au inregistrat vineri cresteri, din cauza temerilor privind riscul unei extinderi a crizei din Grecia.

Parlamentul elen a aprobat, joi, un program de redcere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro pana in 2012, masura fiind parte a acordului convenit cu Uniunea Europeana si FMI pentru activarea pachetului de imprumuturi.

#asigurare, #costuri, #datorii, #grecia , #stiri FMI