Consiliul UE a aprobat Romaniei un nou program de asistenta financiara preventiva de 2 miliarde euro

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 20:57
1745 citiri
Consiliul UE a aprobat Romaniei un nou program de asistenta financiara preventiva de 2 miliarde euro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat Romaniei un nou program de asistenta financiara preventiva pe termen mediu de pana la 2 miliarde de euro, care insoteste acordul stand-by cu FMI in valoare de alte 2 miliarde de euro.

Facilitatea din partea Uniunii Europene poate fi accesata pana la data de 30 septembrie 2015. In cazul in care va fi activata, asistenta va fi acordata sub forma unui imprumut cu o maturitate medie maxima de opt ani.

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Totodata, Banca Mondiala a pus la dispozitia Romaniei 1 miliard de euro, optiunea de accesare a fondurilor fiind valabila pana in decembrie 2015. Romania a tras miercuri 700 milioane de euro din acest imprumut.

In conditiile actuale din piata, Romania nu intentioneaza sa acceseze fondurile UE, dar asistenta preventiva va consolida stabilitatea macroeconomica, bugetara si financiara si, prin continuarea reformelor structurale, sa sporeasca rezistenta si potentialul de crestere a economiei.

Daca riscurile luate in considerare se vor materializa, Romania ar putea sa nu mai poata acoperi necesarul de finantare externa din resursele de finantare disponibile. Aceste riscuri sunt asociate, intre altele, cu datorii externe importante, o pozitie extrem de negativa a investitiilor nete si efectele unor evolutii negative in zona euro. Intr-un astfel de scenariu de stres, necesarul de finantare rezidual ar putea sa fie acoperit prin activarea asistentei financiare preventive pe termen mediu, potrivit deciziei adoptate de Consiliul UE.

Comisia Europeana va conveni cu autoritatile din Romania, dupa consultari cu Comitetul Economic si Financiar, conditiile de politica economica atasate asistentei financiare. Aceste conditii urmeaza sa fie incluse intr-un memorandum de intelegere.

Astfel, adoptarea bugetelor si aplicarea politicilor trebuie sa corespunda obligatiilor asumate de Romania in Pactul de Stabilitate si Crestere, in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu pana in 2015 si mentinerea ulterioara a acestuia.

Romania trebuie sa mentina masurile convenite in cadrul celor doua programe anterioare cu UE si FMI si sa implementeze elementele ramase neindeplinite.

Guvernanta fiscala trebuie consolidata

Guvernanta fiscala trebuie consolidata, inclusiv prin implementarea Tratatului de Stabilitate, Coordonare si Guvernanta, astfel incat sa fie asigurata consolidarea fiscala. O atentie deosebita trebuie acordata intaririi planificarii bugetare multianuale, introducerii unui sistem eficient de control, imbunatatirii colectarii taxelor si a procesului de bugetare a capitalului.

Autoritatile UE considera necesara aplicarea planurilor de actiune adoptate ca reactie la concluziile evaluarilor efectuate de Banca Mondiala in perioada 2010-2011.

Romania trebuie sa elimine arieratele si sa intareasca mecanismele de control bugetar in sectorul sanatatii, prin imbunatatirea raportarilor si a monitorizarii.

In sectorul sanatatii sunt necesare un plan strategic de actiune, rationalizarea structurii de spitalizare si cresterea activitatilor de asistenta primara.

O alta masura avuta in vedere de autoritatile europene este imbunatatirea managementului datoriei publice, pentru reducerea riscurilor.

Cadrul decizional din sistemul bancar trebuie intarit, ca si planurile pentru situatii neprevazute al Bancii Nationale a Romaniei si guvernanta corporatista a Fondului de Garantare a Depozitelor. Totodata, trebuie accelerat procesul de curatare a bilanturilor contabile ale bancilor si mentinerea disciplinei de creditare, in sectorul bancar.

Romania trebuie sa restructureze companiile de stat, inclusiv prin vanzari de participatii, si sa imbunatateasca guvernanta acestora.

De asemenea, trebuie adoptate masuri de imbunatatire a mediului de afaceri, inclusiv prin reducerea poverii administrative pentru firmele mici si mijlocii, si masuri de facilitare a accesului acestora la finantare.

Consiliul Director al FMI a avizat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea noului acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Prim-adjunct al directorului executiv al FMI, Nemat Shafik, a afirmat la acea data ca in cadrul ultimelor doua acorduri cu Fondul Romania a redus dezechilibrele fiscale si de cont curent mari si a inceput reforme structurale in mai multe domenii.

In scrisoarea de intentie transmisa Fondului, Guvernul s-a angajat sa indeplineasca mai multe conditii prealabile si criterii de referinta structurale.

#consiliul UE, #program asistenta financiara, #fonduri Banca Mondiala , #stiri FMI