Comisia Europeana ne impune un deficit de maxim 3%

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 14:12
1392 citiri
Comisia Europeana ne impune un deficit de maxim 3%

Comisia Europeana (CE) cere Romaniei sa reduca deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in anul 2011, in cadrul procedurii de deficit excesiv declansata in luna mai, una dintre solicitari fiind reducerea cheltuielilor salariale din sectorul public.

In cadrul recomandarilor transmise miercuri Consiliului ministrilor de Finante ai statelor membre, Comisia solicita Consiliului sa aprobe termenul limita 2011 pentru reducerea deficitului bugetar al Romaniei sub 3% din PIB si recomanda Guvernului sa asigure corectarea indicatorului prin "implementarea masurilor fiscale asumate prin bugetul din februarie 2009 si bugetul revizuit din aprilie 2009, in special in zona salariilor din sectorul public si a reformei sistemului pensiilor", se arata intr-un comunicat al CE transmis miercuri, potrivit Mediafax.

Totodata, CE solicita Executivului de la Bucuresti sa adopte alte masuri necesare de corectie a dezechilibrului bugetului de stat, pentru a atinge in 2009 tinta de 5,1% din PIB (dupa metodologia UE) asumata prin Programul de Convergenta, dar si prin acordul de finantare incheiat cu UE.

In plus, Guvernul trebuie sa elaboreze masuri prin care sa sprijine obiectivele de reducere a deficitului pe 2010 si 2011, in special cele care se refera la scaderea cheltuielilor salariale din sectorul public, se arata in comunicat.

CE recomanda Romaniei sa realizeze "pasi concreti" catre consolidarea guvernantei fiscale si a transparentei fiscale, prevazute in Programul de Convergenta, in special prin elaborarea unui cadru bugetar pe termen mediu, infiintarea unui consiliu fiscal independent, limitarea numarului de rectificari bugetare ce pot fi realizate anual, implementarea unor reguli fiscale, precum si restructurarea sistemului de compensatii salariale din sectorul public, se arata in documentul care detaliaza recomandarile propuse de Comisie Consiliului de ministri de Finante ai UE.

Comisia solicita, in plus, imbunatatirea eficientei colectarii veniturilor la buget, printr-o reforma a administratiei taxelor si largirea bazei de impozitare. Recomandarile prezentate miercuri sunt similare cu masurile cuprinse in memorandumul de intelegere semnat de Guvern, BNR si CE pentru imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la fondul de echilibrare a balantei de plati destinat statelor din afara zonei euro.

Memorandumul a fost facut public marti, iar masurile si conditiile cuprinse atat in acest document, cat si in cel care detaliaza recomandarile catre Consiliu, sunt apropiate celor incluse in acordul de finantare semnat cu Fondul Monetar International (FMI).

Autoritatile romane au incheiat, in luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finantare externa sustinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Acordul a primit avizul Consiliului Executiv al FMI si Consiliului ministrilor de Finante ai statelor membre UE in luna mai.

Recomandarile propuse de CE in cadrul procedurii de deficit excesiv, prezentate miercuri, mai includ masuri de accelerare a reformei din sistemul pensiilor, "in special in ceea ce priveste indexarea pensiilor si varsta de pensionare, pentru a reduce cresterea substantiala a cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei si riscurile la adresa sustenabilitatii sistemului finantelor publice, precum si pentru a imbunatati eficienta si eficacitatea cheltuielilor din sistemul de sanatate publica", se mai spune in document.

Comisia mai cere Romaniei sa consolideze oferta interna a economiei, prin realizarea unor progrese "tangibile" in implementarea reformelor structurale, in special prin cresterea eficientei si eficacitatii administratiei publice, imbunatatirea conditiilor din mediul de afaceri, abordarea problemei muncii la negru si majorarea absorbtiei fondurilor europene, precum si imbunatatirea modului de utilizare a acestor fonduri.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ce, #deficit, #imprumut, #masuri, #pensii , #stiri FMI