Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coalitia a mandatat sase ministri pentru a negocia cu reprezentantii FMI si CE

Coalitia a mandatat sase ministri pentru a negocia cu reprezentantii FMI si CE

Coalitia a mandatat, luni, o echipa formata din ministri PSD si PDL pentru a negocia cu reprezentantii FMI si CE majorarea plafonului de garantii guvernamentale si a sumelor alocate pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit si majorarea deficitului bugetar acceptat, informeaza NewsIn.

"Un mandat de principiu pentru discutii. (...) Este vorba despre plafonul garantiilor guvernamentale, resursele pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit si problema deficutului bugetar - teme ce vor fi urmarite de aceasta delegatie, care are mandat din partea coalitiei", a declarat vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul sedintei de luni a coalitiei.

Din echipa guvernamentala care va participa la discutiile cu FMI si CE vor face parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu.


Membrii echipei au fost desemnati de premierul Emil Boc, a precizat Flutur.


Premierul Emil Boc a declarat recent ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse.


Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.


In ceea ce priveste garantiile de stat, limita valorica a acestora a fost stabilita la 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde de euro) pentru anul 2009, potrivit OUG privind rectificarea bugetara, adoptata in luna aprilie.


Unii membri ai Cabinetului au estimat, in ultima perioada, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea negociata cu FMI si CE la momentul contractarii imprumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro.


Astfel, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca se asteapta la un deficit de aproximativ 7% din PIB pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%.


Ministrul Finantelor estima, la jumatatea lunii iulie, ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%. Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International.


FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori