Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Citi: Succesul programului cu FMI ar consolida tinta Romaniei de aderare la zona euro in 2014

Citi: Succesul programului cu FMI ar consolida tinta Romaniei de aderare la zona euro in 2014
Implementarea "credibila" a programului de finantare externa cu FMI si UE ar consolida planul Romaniei de aderare la zona euro potrivit programului deja asumat, cu intrare in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012, arata un raport Citi, potrivit NewsIn.

"In ciuda riscurilor de implementare a programului, mai ales in plan fiscal, in conditiile in care economia s-ar putea contracta cu 6% in acest an, credem ca programul Romaniei cu FMI imbunatateste si perspectivele tarii pe termen mediu. In acest sens, repetam ca exista mize mai mari in implementarea acordului decat depasirea crizei. O aplicare credibila ar trebui sa ii usureze Romaniei drumul spre aderarea la ERM-2 in 2012", scrie Citi, intr-un raport de cercetare macroeconomica publicat vineri.

In analiza efectuata de Citi, economistii compara evolutia si perspectivele economiilor Romaniei si Bulgariei.

Astfel, ei amintesc ca atat supraincalzirea economiei si avantul creditarii inaintea crizei au fost mai pronuntate in Romania fata de Bulgaria.

"Cu toate ca ambele tari au intrat in criza financiara cu deficite externe mari, exista motive intemeiate sa credem ca natura si ritmul ajustarii vor fi diferite. In primul rand, Bulgaria are consiliu monetar, in timp ce regimul cursului de schimb pentru Romania poate fi caracterizat ca unul cu flotare controlata. In consecinta, Romania poate folosi moneda nationala ca pe un factor de atenuare a socurilor, ceea ce ar trebui, in principiu, sa contribuie la evitarea unei ajustari costisitoare", subliniaza analistii.

Pe de alta parte, Bulgaria, care nu are avantajul de a-si folosi cursul de schimb, ar putea trece printr-o ajustare mai bine dozata, care se va face prin preturile si salariile nominale.

"O privire mai atenta la ritmul ajustarii in cele doua state pana in prezent sugereaza ca, in timp ce activitatea economica pare sa se comprime intr-un ritm similar, deficitul de cont curent se restrange mai rapid in Romania. Acest lucru are probabil drept cauza un regim de curs diferit", scriu economistii Citi.

Ei subliniaza ca, pe de alta parte, procesul dezinflationist pare sa fie mai solid in Bulgaria decat in Romania, iar politica fiscala practicata de statul vecin a fost mai prudenta, comparativ cu a Romaniei, care a fost prociclica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1378 ori
Citeste mai multe despreaderare citi curs deficit euro fmi