Christine Lagarde ar putea prelua conducerea FMI

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:05
1822 citiri
Christine Lagarde ar putea prelua conducerea FMI

Directorul interimar al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, a sugerat ca ministrul francez de finante, Christine Lagarde, ar putea prelua conducerea organizatiei, dar a dat asigurari ca procesul de selectie va fi deschis si bazat pe merite, relateaza NewsIn.

Lipsky conduce temporar FMI dupa ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi, in urma acuzatiilor de tentativa de viol si sechestrare de persoane.

Francezul in varsta de 62 de ani, care neaga toate acuzatiile, a fost pus sub acuzare joi, dar a fost eliberat din inchisoare, in schimbul unei cautiuni de un milion de dolari, si plasat in arest la domiciliu.

Intr-un discurs rostit la Institutul Peterson pentru Economie Mondiala, de la Washington, Lipsky a dat asigurari ca o decizie va fi luata rapid de Consiliul Directorial.

"Exista un acord in randul membrilor nostri ca procesul de selectie a directorului ar trebui sa fie deschis, transparent si bazat pe merite", a declarat el.

Desi s-au inregistrat din ce in ce mai multe apeluri ca functia sa fie acordata cuiva din afara Europei, iar statele membre CSI s-au unit in jurul guvernatorului bancii centrale kazahe, Grigori Marcenko, multi analisti au sugerat ca ministrul francez Christine Lagarde ar fi alegerea perfecta.

"Bineinteles, ea este un lider foarte, foarte talentat si capabil", a admis Lipsky.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca viitorul director al FMI ar trebui sa aiba pasaport european, dar expertii spun ca este numai o masura pentru a-l sustine pe fostul presedinte al Bundesbank, Axel Weber.

Lispky a subliniat ca FMI este "capabil sa isi indeplineasca sarcinile" pana la rezolvare problemei conducerii.

"A crede ca o institutie este un om, indiferent cat de talentat este, este o iluzie", a spus el.

"In trecut, a durat luni, pentru ca exista un proces de selectie si, dupa aceea, oricine este ales poate sa nu fie disponibil imediat.

Ma astept la un proces care sa fie foarte direct si normal", a adaugat Lipsky.

Foarte respectata, Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.

Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte de presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de finante, in 2007.

Lagarde a fost criticata dur pentru mai multe gafe, dar a reusit sa straluceasca pe fondul crizei financiare din 2008, cand a depus eforturi pentru un raspuns european coordonat.

In varsta de 55 de ani, ea este cunoscuta ca fiind foarte muncitoare, directa si un negociator abil.

In 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume, in timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finante din UE.

Lagarde s-ar putea confrunta, insa, cu propriile probleme legale.

Un procuror francez a avertizat recent ca o va ancheta pentru abuz de putere, intr-un proces din 2008 in care a fost implicat fostul politician si om de afaceri Bernard Tapie. 

#chrisitne lagarde la conducerea fmi, #directorul interimar al fmi, #fmi conducere, #strauss-kahn demisie fmi , #stiri FMI