Chinezii vor sa ne construiasca drumuri

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 13:54
1747 citiri
Chinezii vor sa ne construiasca drumuri

Oamenii de afaceri chinezi sunt dispusi sa investeasca in constructia de autostrazi in Romania, a anuntat ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, care a adaugat, insa, ca pentru investitii mari, trebuie asigurate garantii de stat, transmite corespondentul Mediafax.

Ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia deschiderii filialei Mures a Asociatiei de Prietenie Romania-China, ca oamenii de afaceri din tara sa sunt interesati sa investeasca in infrastructura rutiera din Romania. 

El a precizat ca oficialitatile din Romania si China au discutat posibilitatile de colaborare in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din tara noastra si reprezentantii unei firme chineze au facut vizite de documentare si au discutat niste probleme tehnice in teritoriu, dar el considera ca, "deocamdata, acest proces este prea incet si trebuie impins inainte". 

"Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite", a spus Liu Zengwen.

Potrivit acestuia, investitorii chinezi trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si perioada de recuperare a investitiei, pentru ca avantajele sa fie reciproce.

"Investitia nu este de pomana", a spus ambasadorul.

El a precizat ca investitorii chinezi sunt interesati de infrastructura rutiera din Romania, precizand insa ca in cazuri precum Autostrada Transilvania exista deja alti investitori si, in general, pentru autostrazi "este nevoie de investitii mari, nu de cateva milioane (de dolari - n.r.)".

Potrivit ambasadorului, pentru investitiile mari trebuie asigurate garantii de stat sau garantii comerciale, iar in acest moment statul roman nu poate sa le ofere, fiind conditionat de deficitul bugetar stabilit cu FMI si Uniunea Europeana.

"Intr-adevar, investitiile mari trebuie sa fie asigurate, adica garantii de stat sau garantii comerciale. Daca cineva a luat un credit din banca comerciala, sigur trebuie sa fie asigurat, dar cu o cifra limitata. Daca o investitie sau fondul de stat vine aici, trebuie sa fie asigurata prin garantie de stat. In anumite situatii statul roman nu poate oferi aceste garantii de stat.

Am discutat cu oficialitatile romane, este o problema foarte importanta. Daca nu se rezolva potrivit cu masurile potrivite sau adecvate, e greu sa mai inaintam. De ce? FMI si UE au stabilit o cifra pentru Romania anuala sa nu fie depasita anual pentru garantia de stat, pentru a controla deficitul bugetar, sa nu depaseasca cota stabilita de ei", a spus ambasadorul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#infrastructura rutiera, #constructie drumuri, #investitii drumuri, #drum , #stiri FMI