China, SUA si UE se cearta pe moneda unica

Joi, 26 Martie 2009, ora 09:52
3218 citiri
China, SUA si UE se cearta pe moneda unica

Presedintele american, Barack Obama, si autoritatile Uniunii Europene, prin vocea lui Joaquin Almunia - comisarul european pentru afaceri economice si monetare, nu sunt de acord cu propunerea guvernatorului bancii centrale din China de a se renunta la rolul de referinta pentru constituirea rezervelor internationale al dolarului american.

Din propunerile Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Nationale a Chinei, oficialul european s-a declarat de acord cu intarirea rolului pe care trebuie sa-l joace Fondul Monetar International, dar s-a aratat increzator in faptul ca dolarul american va ramane moneda in care se vor constitui rezervele internationale pentru o lunga perioada de acum incolo.

Dupa cum era de asteptat, presedintele SUA s-a opus ideii sustinute de Rusia si China precizand ca "nu este nevoie de o moneda internationala", mai ales ca dolarul este "extraordinar de puternic".

Analistii considera ca o eventuala "detronare" a monedei americane ar putea afecta serios economia SUA, care a avut foarte mult de castigat dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand dolarul a fost impus ca moneda de referinta pentru constituirea rezervelor internationale.

"Motivul pentru care dolarul este puternic acum este ca investitorii considera SUA cea mai puternica economie din lume, cu cel mai stabil sistem politic din lume", a precizat Obama.

China este in prezent a treia economie mondiala si are toate sansele ca in urmatorii 10-15 ani sa devanseze SUA. O mare parte a rezervelor statului asiatic sunt constituite in dolari, iar Beijingul si-a exprimat de mai multe ori ingrijorarea fata de viitorul acestora in contextul in care dolarul este tot mai slab.

Zhou Xiaochuan sugereaza ca Drepturile Speciale de Tragere (DST), moneda virtuala a Fondului Monetar International, ar putea juca rolul de "moneda de rezerva suprasuverana".

DST este o moneda de cont emisa de FMI si se utilizeaza ca etalon monetar; mijloc de plata pentru anumite operatiuni intre FMI si bancile centrale, dar si ca instrument de rezerva.

"Moneda" a fost creata in 1969 pentru suplimentarea rezervelor oficiale ale statelor membre. Valoarea DST este stabilita pe baza unui cos alcatuit din mai multe valute (dolar, euro, yen, lira sterlina).

#dolar, # china, # rezerve, # fmi, # moneda, # dst, # sua, # ue , #stiri FMI