Cheltuielile totale de personal ale bugetului nu vor putea fi majorate la rectificari

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 14:57
1317 citiri
Cheltuielile totale de personal ale bugetului nu vor putea fi majorate la rectificari

Cheltuielile totale de personal ale bugetului general consolidat nu vor mai putea fi majorate la rectificarile bugetare, prevede proiectul de Lege a responsabilitatii fiscale, aprobat marti de guvern, potrivit NewsIn.

"Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare", se arata in proiectul de lege, obtinut de NewsIn.

De asemenea, proiectul prevede ca guvernul nu poate promova acte normative care "conduc la cresterea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar" cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului.

Coform noi legi, solicitata de Fondul Monetar International in cadrul acordului de finantare totala de 20 miliarde euro cu Romania, guvernul, ordonatorii principali de credite si "orice entitate responsabila de elaborarea politicilor si acordurilor salariale" trebuie sa se asigure ca toate politicile si acordurile salariale sunt conforme cu principiile responsabilitatii fiscale de finite in lege, cu reguilile fiscale, precum si cu obiectivel si limitele din Strategia fiscal-bugetara, ce urmeaza a fi realizata de Ministerul Finantelor.

In programul de guvernare publicat in 20 decembrie, guvernul si-a propus ca termen pentru adoptarea legii responsabilitatii fiscale luna martie 2010. 

Intr-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare, iar acestea nu pot fi promovate in primele sase luni ale anului, iar cheltuielile nu pot fi suplimentate decat pentru plata serviciului datoriei publice sau a contributiei Romaniei la bugetul UE.

"Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea UE, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul UE", arata proiectul legii responsabilitatii fiscale, aprobat marti de Guvern.

Totodata, daca deficitul bugetar semestrial este mai mare decat tinta asumata de Executiv cu mai mult de 0,5% din PIB, atunci Guvernul ar putea fi obligat sa ia "masuri adecvate" pentru indeplinirea obiectivelor referitoare la soldul bugetului general consolidat.

"In cazul in care Raportul semestrial privind situatia economica si bugetara constata o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general consolidat fata de tinta avuta in vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din PIB-ul luat in considerare la elaborarea bugetului anual, si aceasta deteriorare nu se datoreaza inrautatirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligatia de a pune in aplicare masuri adecvate pentru indeplinirea tintei privitoare la soldul bugetului general consolidat", arata documentul.

Motivul pentru limitarea numarului de rectificari bugetare care se pot opera intr-un an este ca, in anii precedenti, acestea "au facilitat majorarea si realocarea cheltuielilor", se mai precizeaza in proiectul de lege.

"In perioada 2007-2008, executia bugetului a depasit bugetul initial.

In 2007-2008 au existat 5 rectificari bugetare in fiecare an, prin care s-au majorat si realocat cheltuielile", se mai arata in Expunerea de motive a documentului.

Totodata, acesta subliniaza ca "dezechilibrele fiscale din ultimii ani au fost generate de cheltuielile publice excesive".

Astfel, cheltuielile guvernamentale s-au dublat in termeni nominali in perioada 2005-2008, crescand de la 32% din PIB la 37% din PIB.

Pentru acest an, tinta pentru deficitul bugetar agreata de autoritati cu FMI si UE, in cadrul programului extern de finantare este de 7,3% din PIB, Guvernul angajandu-se sa reduca dezechilibrul bugetar la 5,9% din PIB in 2010.

#buget, #cheltuieli, #majorare, #personal , #stiri FMI