Cele 16 state ale zonei euro, "aproape" de un acord privind Grecia

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 09:57
1078 citiri
Cele 16 state ale zonei euro, "aproape" de un acord privind Grecia

Statele din zona euro se apropie de un compromis pentru a depasi diferentele de abordare a situatiei Greciei, tara pe care ar putea-o ajuta alaturi de FMI sa faca fata crizei, insa se vor angaja, la solicitarea Germaniei, sa intareasca pe viitor disciplina bugetara, potrivit AFP, precizeaza NewsIn.

Astfel, o sursa diplomatica a declarat marti seara pentru AFP ca cele 16 state ale zonei euro sunt "aproape" de un acord in acest sens, care ar urma sa fie finalizat joi dimineata la Bruxelles, cu ocazia reuniunii liderilor din zona euro, care precede summitul sefilor de stat din intreaga UE.

Compromisul privind sustinerea Greciei a fost negociat in special de Germania si Franta si presupune acceptarea de catre Berlin a introducerii unui mecanism de sustinere financiara pentru statele din zona euro aflate in mare dificultate, de care ar putea beneficia si Grecia.

Pana acum, Berlinul respingea o astfel de solutie, temandu-se ca ar putea crea un precedent periculos. Pozitia Germaniei a subminat coeziunea zonei euro in ultimele zile.

Totusi, sursa citata de AFP a subliniat ca "ajutorul zonei euro nu vine decat sa completeze imprumuturile acordate de Fondul Monetar International (FMI)".

"Este vorba, deci, de un ajutor mixt, in care FMI va juca rolul principal", a afirmat sursa.

Acest aspect reprezinta un compromis acceptat de catre Berlin, care are o atitudine ostila unui ajutor european pentru Grecia si sustine mai degraba o interventie a FMI.

Potrivit cotidianului german Die Welt, care citeaza surse de la Bruxelles, cancelarul german Angela Merkel ar fi gata sa accepte la reuniunea de joi o declaratie a Eurogroup, forumul ministrilor de finante din zona euro, in legatura cu un mecanism general de ajutor pentru statele in dificultate din zona euro.

Declaratia Eurogroup nu va mentiona explicit Grecia si va fixa conditii stricte in schimbul unui ajutor financiar, scrie publicatia germana, in editia de miercuri.

#ajutor, #euro, #fmi, #grecia, #sustinere, #zona , #stiri FMI