Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv

Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv

Romanii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea sa aiba dreptul sa o faca retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani, Ministerul Muncii elaborand in acest sens o propunere legislativa continand sumele pe care acestia ar trebui sa le plateasca pentru a avea pensie, precizeaza Mediafax.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si supus dezbaterii publice.

Baza lunara de calcul a sumelor datorate de cei care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara, garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.


Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi "actualizata" cu indicele de inflatie.


Plata sumelor catre bugetul de pensii se face fie intr-o singura transa, fie esalonat, "dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010".


"Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii", se arata in proiectul supus dezbaterii publice de MMFPS.


Facilitatea privind plata retroactiva ar urma sa fie valabila doar pana la sfarsitul anului 2010.


La inceputul lunii august, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a solicitat Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, pentru a-si completa stagiul de cotizare.


"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", spuneau atunci reprezentantii ARI.


Acestia precizau ca au mai cerut acest lucru de doua ori in trecut - in 2004 si in 2009, printr-o scrisoare adresata Ministerului Muncii, precum si presedintilor Comisiilor de munca si egalitate de sanse din Parlamentul Romaniei.


"Ministerul Muncii ne-a raspuns anul trecut ca nu se poate, intrucat nu exista temei legal pentru plata retroactiva. Noi tocmai asta cerem, sa se gaseasca o baza legala pentru ca romanii sa-si completeze anii de pensie. In raspunsul ministerului din 2009 se spunea: «Unul dintre principiile pe baza caruia se organizeaza si functioneaza sistemul public de pensii este principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public de pensii. In prezent, nu exista temei legal pentru plata retroactiva a contributiilor de asigurari sociale pentru perioadele anterioare datei incheierii unui contract de asigurare sociala»", se arata in comunicat.


Potrivit ARI, principiul contributivitatii nu se aplica in cazul unor categorii care si-au stabilit pensia prin lege.


"De ce nu se poate face o derogare de la acest principiu si in cazul romanilor din strainatate care vor sa plateasca retroactiv? Daca nu exista temei legal, nu inseamna ca nu se poate gandi o asemenea lege, care sa nu incalce reglementarile nationale si europene. Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", mai sustineau reprezentantii ARI. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2337 ori