Cehia nu are nevoie de un imprumut de la FMI

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 17:53
1522 citiri
Cehia nu are nevoie de un imprumut de la FMI

Cehia nu are nevoie de sprijin financiar international, a anuntat miercuri ministerul ceh al finantelor, dupa ce tara vecina, Polonia, a cerut acces la linia fcreditarelexibila de creditare a Fondului Monetar International (FMI), scrie Reuters.

Ondrej Jakob, purtatorul de cuvant al ministerului, a spus ca Cehia nu numai ca nu are nevoie de sprijin, dar va si participa la marirea fondurilor FMI.

Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de Fondul Monetar International (FMI), iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari, a declarat marti ministrul de finante, Jacek Rostowski.

Polonia este intr-o situatie buna in comparatie cu alte economii emergente ale regiunii, precum Ungaria, Letonia si Romania, ce au primit deja fonduri internationale, si a evitat pana acum sa indice nevoia de finantare suplimentara.

Majorarea fondurilor FMI, aprobata in cadrul summitului G20 de saptamana trecuta, a avut ca scop si acoperirea eventualelor deficite in capitalul necesar pentru sustinerea cresterii si increderii din pietele emergente ale regiunii.

Noua linie flexibila de credit oferita de FMI se adreseaza economiilor emergente ce intrunesc conditiile impuse.

Programul ofera acestor tari acces la fonduri pe care le pot accesa imediat sau pe care le pot pastra ca garantie in cazul in care conditiile economice mondiale se inrautatesc.

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, # imprumut, # creditare, # fonduri , #stiri FMI