Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cea mai grea iarna pentru firme si angajati: disponibilizarile se tin lant

Cea mai grea iarna pentru firme si angajati: disponibilizarile se tin lant

Romania se afla in al patrulea trimestru consecutiv de scadere a locurilor de munca vacante, fenomen raspandit in toate sectoarele economiei.

Iar vestile sunt in continuare sumbre, deoarece statul si companiile au tot mai putine locuri de munca vacante, iar angajatorii anunta ca vor continua sa reduca numarul de salariati pana la primavara.

Date Institutului National de Statistica arata o scadere cu 1,26% a volumului de locuri de munca vacante in trimestrul III din 2009 fata de aceeasi perioada din 2008. Managerii estimeaza pentru perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010 o reducere a activitatii in comert, industrie si servicii si un declin accentuat in sectorul de constructii.

Rata locurilor de munca vacante a fost in al treilea trimestru de 0,8%, in scadere cu 0,09 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 1,26% fata de aceeasi perioada din 2008, mai arata datele INS, citate de Adevarul.

Cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante se regasesc industria extractiva (0,03%), tranzactiile imobiliare (0,21%), respectiv activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (0,23%).Cele mai mari cereri se gasesc in sanatate si asistenta sociala, agricultura si administratia publica. Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (1,11%) si cele de tehnicieni, maistri si asimilati (1,05%).

Regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmata de regiunea Bucuresti (1,04%). In regiunea Nord-Vest (0,48%), respectiv Sud-Vest (0,55%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata somajului a ajuns, in luna octombrie, la 7,1%, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste, estimarile FMI aratand ca va atinge 10% in prima parte a lui 2010.

Dupa primele zece luni din acest an, numarul somerilor a depasit 650.000, iar peste 80% din cei ramasi fara loc de munca proveneau din sectorul privat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1574 ori
Citeste mai multe despreangajati disponibilizari economie firma