CE: zona euro a iesit din recesiune

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 17:34
1636 citiri
CE: zona euro a iesit din recesiune

Comisia Europeana a anuntat azi ca zona euro a iesit din cea mai grea recesiune, si ca economia isi va reveni din trimestrul al treilea, informeaza NewsIn.

Zona euro iese din cea mai grea recesiune pe care a cunoscut-o de mai mult de 60 de ani, a estimat, luni, Comisia Europeana, care prevede o revenire a economiei din trimestrul al treilea, ramanand insa prudenta pentru evolutia urmatoare, relateaza AFP.

In prognoza actualizata, Comisia Europeana (CE) s-a aratat mai optimista decat anterior privind situatia economica din a doua jumatate a lui 2009 pentru cele 16 state ale zonei euro, si se asteapta chiar la o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,2% din al treilea trimestru si de 0,1% in ultimul trimestru din acest an, dupa scaderi de 2,5% in primele trei luni si de 0,1% in trimestrul al doilea.

"Astazi, pentru prima data de la criza Lehman Brothers, banca americana care a falimentat in urma cu un an antrenand agravarea crizei economice, prezentam aceste previziuni cu un anumit grad de optimism. Situatia s-a ameliorat, in principal datorita fondurilor exceptionale injectate in economie de bancile centrale si de autoritatile publice", a spus comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.

In estimarile precedente, publicate in mai, Bruxelles-ul anticipa noi contractii ale economiei pentru ultimele doua trimestre din 2009, inainte de o crestere zero in primul trimestru din 2010 si o redresare incepand din al doilea trimestru al anului viitor.

CE a mentinut estimarea de scadere a economiei UE si a celei a zonei euro cu cate 4% in 2009, ca urmare a deteriorarii activitatii mai mult decat se anticipa la finalul lui 2008 si inceputul lui 2009. Banca Centrala Europeana (BCE) a prevazut un recul al produsului intern brut de 4,1% in acest an.

Bruxelles-ul prevede, de asemenea, ca "incertitudinea ramane ridicata", in ce priveste soliditatea redresarii economice.

"Daca este posibil ca redresarea economica sa surprinda prin intensitate pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura, ea va fi durabila", a subliniat CE, care previne ca "relansarea economiei ar putea totusi sa fie volatila si dezamagitoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#zona, #euro, #state, #europa, #bce, #fmi, #ce , #stiri FMI