Ce te mai poate motiva intr-un job "expirat"

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 18:05
2634 citiri
Ce te mai poate motiva intr-un job "expirat"

Foarte multi oameni se trezesc prinsi intr-un job care nu  le ofera  nici cea mai mica satisfactie, insa le este frica sa faca vreun pas in acest sens, fie din rationamente financiare, fie din alte motive nejustificate, dupa parerea specialistilor. Printre acestea se numara si teama de esec, teama de succes, lipsa de initiativa, absenta unor obiective clare, apatia fata de viata sau disponibilitatea de a accepta orice job, doar pentru a avea un venit, potrivit DumbLittleMan.com.

Finalitatea acestei abordari este ca ne trezim “impotmoliti” intr-un job pentru cativa ani buni pentru ca majoritatea dintre noi nu isi va aloca niciodata timp sa gaseasca ceva mai bun.

Toata aceasta situatie ne starneste o aversiune fata de jobul respectiv, iar singurele optiuni ramase sunt demisia sau acceptarea jobului cu toate partile sale negative, si majoritatea alege ultima varianta.

“Principala conditie ca sa faci lucruri este sa iti placa ce faci. Este conditia care iti atrage in consecinta folosirea si dezvoltarea punctelor tari, gasirea sensului mai mare, dincolo de sarcinile de zi cu zi si simtul autonomiei, daca iti place ce faci. Daca nu iti place ce faci toate lucrurile astea se anuleaza.

Prin urmare demotivarea este instalata. In momentul in care nu-ti mai place ce faci, cel mai onest fata de tine si fata de cel care te plateste pentru asta este sa iei decizia de a inceta sa faci lucrul ala, fie ca pleci din companie fie ca pleci pe un alt job. Odata luata decizia si facuti pasi in directia asta sa tratezi cu onestitate relatia comerciala pe care o ai cu angajatorul” sustine Diana Rosetka, General Manager Achieve Global.

In ceea ce priveste situatia din Romania, Diana Rosetka este de parere ca sunt foarte rare cazurile in care angajatii fac ceea ce le place cu adevarat.

“Este o responsabilitate personala sa cauti lucrurile cu care te identifici. Ca nu e la primul job, ca nu e la al doilea, ca nu e la al cincilea, nu stiu sa spun din cate incercari poti sa descoperi despre ce esti. A continua sa te intrebi e foarte bine si pe masura ce iti creste experienta, descoperi tot mai multe lucruri despre locul in care te potrivesti”, a declarat Rosetka pentru Bloombiz.ro.

Cum iti pastrezi motivarea intr-un job care nu-ti mai place

Iata ce poti sa faci sa fii in continuare motivat astfel incat sa nu iti pierzi jobul si sa obtii rezultate de calitate, cand situatia financiara nu iti permite sa iti dai demisia.

Fii constient care este viitorul tau profesional

Daca ai o idee clara care este locul in care vrei sa ajungi peste cativa ani, iti va fi mult mai usor sa accepti jobul actual ca pe o etapa in cariera ta.

O ambitie de viitor poate insemna diferenta intre lipsa de speranta si determinarea de a merge mai departe, spun specialistii.

Evita sa iti iei grijile de la job, acasa

Uita cat mai repede ceea ce se intampla la job, astfel incat sa nu transferi toate energiile negative acumulate peste zi, acasa la familie.

 Mai ales daca esti parinte, este foarte important sa lasi toate supararile in urma, spun specialistii, daca nu vrei ca micutii tai sa invete de la tine ca jobul inseamna nefericire.

Bucura-te de pasiuni

Daca esti unul dintre norocosii care stiu ce i-ar face cu adevarat fericiti, fa tot posibilul sa te ocupi de acea activitate, macar o data pe luna.

Este foarte important sa faci ceva cu drag pentru ca te relaxeaza si te ajuta sa te exteriorizezi intr-un mod pozitiv, evitand situatia in care izbucnesti in fata sefului sau a colegilor.

Nu te identifica prin acest job


Daca jobul tau este insuportabil si iti permiti sa crezi ca si tu esti asa, nu mai ai nicio cale de scapare si devii o victima a propriilor ganduri.

Mintea ta trebuie sa defineasca foarte clar ce inseamna acest job si ca intr-un final ve gasi ceva mai bun pentru tine.

Pregateste un “plan de evadare”

Un job care te nemultumeste deplin seamana foarte mult cu o pedeapsa cu inchisoarea, chiar daca nu esti inchis la propriu in acel birou.

Senzatia de captivitate poate sa vina de la starea economiei, rata somajului, situatia de pe piata muncii, carora li se adauga si obligatiile tale financiare acumulate pana acum.

Planificarea momentului in care renunti la acest job pentru altceva mai bun este un aspect asupra caruia ar trebui sa reflectezi destul de mult, inainte de a lua o decizie.

Fara un plan bine pus la punct, risti sa te trezesti captiv intr-un nou job, asemanator cu cel din care tocmai ti-ai dat demisia.

Incearca sa nu te pierzi

Gandul ca urmeaza o noua zi de munca irosita nu este unul tocmai placut, iar repetarea lui pentru o perioada mai lunga te poate aduce intr-o stare de depresie.

Daca familia ta depinde de tine, gaseste un mod in care sa tolerezi mai usor jobul pana esti pregatit sa faci o miscare profesionala.

“E bine sa iei decizia asta pentru viata ta si a celor care depind de tine,  dar daca ai luat decizia ca vei suporta circumstantele respective, din momentul ala, pentru ca primesti niste bani pentru ceea ce faci, este cel mai cinstit sa faci si sa opresti imprastierea de energii negative”, a adaugat Rosetka.

Potrivit consultantului, “sunt foarte multi oameni carora nu le place ce fac, care continua sa faca asta, care isi alimenteaza disonanta cognitiva, gasind tot felul de scuze pentru care mai trebuie sa continue si se martirizeaza cumva, despre a face ce nu-ti place pentru ca n-ai incotro. Si asta e o decizie personala.”

Mai mult decat atat, Rosetka spune ca daca ai decis ca ramai si ca faci lucrurile asa, este onest sa incetezi sa mai "blamezi universul".

“E o ‘vale a plangerii’ azi in care toti ii acuzam pe ceilalti despre nefericirea noastra. De la colegul din dreapta care in mod deliberat imi trimite tarziu rapoartele, pana la clientul isterizat pe care nu il intereseaza decat sa isi rezolve problema, la guvernanti, la UE, FMI si toata lumea. Gradul de toxicitate in organizatii a crescut foarte mult, nu doar din cauza acelor oameni care au puterea si care controleaza lucrurile si care o fac pentru obiective pe termen scurt si buzunarul propriu”, a declarat aceasta.

#job, #motivare, #rationamente financiare , #stiri FMI