Ce ministere vor pierde bani la prima rectificare?

Sambata, 28 Martie 2009, ora 09:40
1518 citiri
Ce ministere vor pierde bani la prima rectificare?

Acordul de finatare internationala cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare impune si o rectificare bugetara, in conditiile in care Exeutivul de la Bucuresti a construit un buget pe niste cifre foarte optimiste in raport cu estimarile creditorilor.

Cel mai probabil, prima rectificare se va realiza in luna aprilie, cel mai tarziu in mai, chiar inainte ca Romania sa poata trage din cele 5 miliarde euro pe care FMI ni le acorda in prima transa din acest an.

In urma rectificarii, bugetul va fi "reasezat" pe un deficit de 4,6% din PIB si o scadere economica de 4%, fata de bugetul actual care a fost elaborate pe un PIB estimate de 579 miliarde de lei (+2,5 crestere economica), un deficit bugetar de 2% din PIB si o rata a inflatiei de 5%.

In cifre, deficitul se va adanci de la 11,8 miliarde lei (2% din PIB-ul de 579 miliarde lei), in bugetul actual, la aproximativ 24 miliarde lei (4,6% din PIB-ul revizuit la 531 miliarde lei).

Executivul va rectifica bugetul pe 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta in care se va mentiona o reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat cu aproximativ 6 miliarde lei.

Astfel, cheltuielile din bugetul de stat ar urma sa scada cu 3,99 miliarde lei, bugetul asigurarilor sociale cu aproape 1,5 miliarde lei, iar cheltuielile de mediu cu circa 670 milioane lei, potrivit unor surse citate de NewsIn.

In contextual sporirii numarului de someri, guvernantii au in vedere o suplimentarea a bugetului pentru somaj cu 527 milioane lei, astfel incat statul sa poata asigura plata ajutoarelor pentru cei aproximativ un milion de someri care se vehiculeaza pana la sfarsitul anului.

Totodata, in Ordonanta de Urgenta ar putea fi prevazuta obligatia principalilor ordonatori de credite de a prezenta lunar cheltuielile facute in acest an, au precizat sursele guvernamentale.

Surse guvernamentale declarau, marti, pentru NewsIn, ca primele calcule facute dupa noua prognoza de crestere economica indica incasari la buget mai mici cu aproximativ 20 miliarde lei fata de nivelul din bugetul actual - adica de circa 173 miliarde lei, in loc de 193 miliarde lei.

Miercuri, Ministrul Finantelor a declarat ca trebuie redus deficitul bugetar cu 1,1 puncte procentuale pana la nivelul de 4,6% din PIB, ceea ce presupune reducerea cheltuielilor bugetare primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Potrivit lui Pogea, pentru aplicarea ajustarii de 1,1% din PIB, in 2009 vor fi reduse suplimentar cheltuielile cu bunurile si serviciile, cu autoturismele si echipamentele de birou.

In ceea ce priveste veniturile suplimentare de 0,25% din PIB, Guvernul are in vedere imbunatatirea administrarii fiscale, precum si alte masuri care vor fi discutate cu patronatele si sindicatele.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#minstere, #bani, #buget, #fonduri, #rectificare, #FMI, #CE, #BNR , #stiri FMI