CE: Fara masuri suplimentare, deficitul ar ajunge la 8% din PIB in acest an

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 11:58
1157 citiri
CE: Fara masuri suplimentare, deficitul ar ajunge la 8% din PIB in acest an

Deficitul bugetar al Romaniei ar ajunge la 8% din PIB in acest an fara masuri suplimentare, estimeaza Comisia Europeana in prognoza economica de primavara, mentionand ca este asteptat un acord cu Guvernul pentru noi masuri in timpul misiunii FMI/UE in Romania, informeaza Mediafax.

"Fara masuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. In timpul misiunii in Romania, este asteptata convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi masuri de compensare, in vederea reducerii deficitului bugetar", se arata in documentul citat.

Masurile incluse in bugetul pe 2010 ar putea fi insuficiente pentru atingerea tintei de deficit convenita cu FMI si CE pentru acest an, noteaza Comisia.

Cauzele acestei situatii sunt, potrivit CE: efectul de baza al deficitului ridicat din 2009; cresterea economica sub asteptari din 2010 (0,8% fata de 1,3% cat s-a luat in considerare la fundamentarea bugetului); veniturile bugetare semnificativ sub asteptari din primul trimestru al acestui an, in particular din TVA, contributii sociale si impozitarea profitului; faptul ca Guvernul va incasa, probabil, numai jumatate din datoria Rompetrol, luata in considerare la proiectarea veniturilor bugetare pentru 2010; si "posibile depasiri ale cheltuielilor bugetate".

#deficit bugetar masuri crestere economie cheltuieli , #stiri FMI