Ce facem cu a doua transa din imprumutul FMI?

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 11:37
1692 citiri
Ce facem cu a doua transa din imprumutul FMI?

Consiliul Director al Fondului Monetar International decide, luni, daca Romania merita sa primeasca a doua transa din imprumutul extern.

In timpul sedintei, FMI trebuie sa hotarasca si daca acesti bani ar putea fi utilizati pentru plata pensiilor si salariilor, in conditiile in care politicienii romani s-au batut in declaratii pe aceasta tema, in ultima saptamana.

Dupa ce presedintele Mircea Geoana a declarat ca Guvernul nu isi va permite sa plateasca salariile si pensiile fara banii de la FMI, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a ripostat, spunand ca urmatoarele doua transe, de pe 23 septembrie si 15 decembrie, vor fi utilizati pentru a micsora cheltuielile cu dobanzile.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut, in primele sapte luni ale anului, cu peste 50 de procente, la valoarea de 3,46 de miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor. De altfel, nivelul dobanzilor ar urma sa creasca, pana la sfarsitul anului, de la 2,8 de miliarde de lei, in 2008, la 7,4 miliarde de lei.

De asemenea, Guvernul are probleme si cu datoriile publice, ajunse la nivelul de 33% fata de sfarsitul lui 2008, adica 34 de miliarde de euro. Insa, situatia este mai putin tragica in acest caz, Romania avand voie sa ajunga la datorii de 60% din produsul intern brut, acesta fiind plafonul impus de Tratatul European.

"Toti cei care spun ca nu putem plati salariile si pensiile sunt mincinosi", a adaugat Pogea, sustinand ca orice imprumut extern trebuie folosit pentru investitii.

Premierul Emil Boc ii sustine parerea, declarand ca exista bani pentru plata salariilor, pensiilor, alocatiilor sociale si altor obligatii sociale ale statului pana la sfarsitul anului, fara intarzieri. Prim-ministrul a adaugat ca statul are resurse financiare si pentru majorarea pensiei minime, de la 300 la 350 de lei, incepand cu luna octombrie.

In schimb, ministrul Muncii, Marian Sarbu, nu este atat de increzator. "Mi-e greu sa va spun daca nu s-ar putea plati pensiile si salariile. Ceea ce pot sa va spun este ca de opt luni situatia nu este una buna", a spus Sarbu, saptamana trecuta.

Mediul de afaceri nu mai vrea imprumuturi

"Nu va lasati copiii sclavi cu toate datoriile pe care le avem de platit, pentru ca asta e viitorul, daca nu suntem atenti", a spus Ion Tiriac, pentru Pro TV.

In opinia sa, Guvernul nu ar fi trebuit sa se imprumute doar pentru a face fata unei situatii dificile de moment, deorece acum ar putea fi nevoit sa continue sa faca acest lucru.

Iar, daca tot ne-am imprumutat, banii ar trebui sa fie directionati spre dezvoltara infrastructurii.

"Fara infrastructura, tara moare in viitor", a adaugat Tiriac.

In schimb, Romania ar trebui sa se axeze pe atragerea fondurilor de la Uniunea Europeana.

"Traim in UE, nu mai faci ce vrei, ci ce ti se impune, dar cu variatii la tema, pe care ar trebui sa le folosim fara restrictii. Ar trebui sa angajam 200 de baieti destepti si sa tragem pana la ultimul cent de la Bruxelles, pentru ca irosim acesti bani, care nu mai vin inapoi anul viitor", a adaugat omul de afaceri, dand exemplul Spaniei, care, potrivit spuselor sale, se afla intr-o situatie mai proasta decat Romania, in urma cu 20 de ani.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, este de parere ca economia trebuie pusa in miscare prin investitii, nu prin decizii sociale.

"Avand in vedere ca FMI a respins ideea de a permite majorarea deficitului prin investitii in infrastructura, ne asteptam ca, pana la sfarsitul anului, sa fie utilizate doar 6 - 7 miliarde de euro pentru acest sector", a spus Plosceanu, pentru Ziarul Financiar.

Romanii nu au incredere in FMI

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, realizat de Comisia Europeana, 30% din romani cred ca Uniunea Europeana ar fi cea mai in masura sa gestioneze consecintele crizei economice, in timp ce doar 12% se gandesc la Fondul Monetar International.

Avand in vedere ca Romania a fost nevoita sa sa contracteze un imprumut extern din cauza efectelor negative ale crizei economice asupra economiei si bugetului de stat, este clar ca romanii nu se asteapta ca situatia sa fie "salvata" prin acest imprumut.

De altfel, 18% romanii cred ca pana si G20 (grupul celor mai industrializate tari din lume) ar fi mai bun pentru gestionarea crizei, decat FMI.

Romanii cred ca UE poate lupta cu efectele negative ale crizei, prin sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, a marilor companii si a investitiilor in infrastructura.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pensii si salarii, #bani, # imprumut FMI , #stiri FMI