Ce economii face Guvernul daca reduce pensiile speciale

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 09:18
1253 citiri
Ce economii face Guvernul daca reduce pensiile speciale

Recalcularea pensiilor speciale si eliminarea exceselor din sistem in privinta iesirii anticipate la pensie vor duce la economisirea in 2010 a peste 3,7 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, si la economii de peste 23 miliarde lei la nivelul anului 2020, a anuntat marti ministrul finantelor, informeaza NewsIn.

"Este nevoie sa eliminam excesele. Legea pensiilor elimina discriminarea si va avea un efect pozitiv pentru 2010, respectiv peste 3,7 miliarde lei, iar la nivelul lui 2020 discutam de o reducere a cheltuielilor cu 23 de miliarde de lei", a spus Pogea.

In acest an, bugetul public de pensii a devenit puternic deficitar, Guvernul fiind nevoit sa opereze, la a doua rectificare de buget din 2009, un transfer de inca 5,54 miliarde lei de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul, care a depasit deja la jumatatea anului nivelul programat pentru intregul an 2009.

La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale.

Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea pe legea sistemului unitar de pensii. Proiectul de lege, publicat marti, prevede transformarea Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), ce administreaza sistemul public de pensii, in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), precum si inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa aprobe legislatia revizuita a sistemului public de pensii pana in 31 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economii, #guvern, #miliarde, #pensiilor, #pogea, #reforma , #stiri FMI