CE cere reforme urgente in zona euro

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 15:38
1117 citiri

Criza economica a scos la lumina marile dezechilibre economice si diferentele de competitivitate in crestere intre statele din cadrul zonei euro, astfel ca sunt necesare reforme urgente, estimeaza Comisia Europeana, intr-un raport trimestrial publicat miercuri, transmite NewsIn.

Bruxelles-ul avertizeaza, de asemenea, ca revenirea economiei este amenintata de multe riscuri, subliniind cresterea somajului.

Potrivit CE, tarile mai putin competitive din zona euro inregistreaza deficite importante de cont curent, iar unele state au si deficite bugetare mari si datorii publice ridicate.

"Criza a redus diferentele in ceea ce priveste conturile curente in cadrul zonei euro, insa nu a produs decat o scadere modesta a diferentelor istorice de competitivitate intre statele membre", puncteaza CE.

Statele care au pierdut in competitivitate trebuie sa realizeze reforme structurale urgente pentru a recupera decalajul, in special Grecia, care beneficiaza si de angajamentul de sustinere din partea celorlalte state din zona euro si a FMI in caz ca problemele bugetare se agraveaza.

"Grecia este un caz particular, pentru ca ea combina dezechilibrele bugetare importante si persistente cu pierderi prelungite de competitivitate", se arata in raport.

Ca urmare, zona euro trebuie sa intareasca nivelul cooperarii economice, pentru a preveni aparitia unor noi dezechilibre pe viitor, considera Bruxelles-ul.

"Criza subliniaza necesitatea reformelor in zona euro si o coordonare a statelor membre", se spune in document.

"Un raspuns coordonat si ambitios ar permite nu doar atenuarea procesului necesar de ajustare, dar si stimularea perspectivelor de crestere pe termen lung ale zonei euro", mai arata CE.

#ce, #zona, #euro, #reforme , #stiri FMI