Ce asteapta oamenii de afaceri de la 2010?

Joi, 18 Februarie 2010, ora 14:16
1163 citiri
Ce asteapta oamenii de afaceri de la 2010?

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) estimeaza ca Romania va avea in acest an o crestere economica de 0,5 - 1%, sub prognoza autoritatilor, de 1,3%, si o inflatie anuala de 4%.

Prognozele au fost exprimate in cadrul unui focus grup online la care au participat majoritatea membrilor Asociatiei, transmite Mediafax.

Astfel, in ceea ce priveste cresterea economica in acest an, majoritatea afacerilor previzioneaza o evolutie de 0,5-1%, insa exista si estimari de crestere de 2%.

Atat Guvernul, cat si FMI au o prognoza centrala de 1,3% pentru cresterea Produsului Intern Brut in acest an.

Totodata, cei mai multi intreprinzatori se asteapta la o inflatie anuala de 4%, iar unii de sub 3,5%.

BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.

Pentru deficitul bugetar, estimarile sunt incadrate in general intre 5 si 7%, iar pentru deficitul comercial nivelul preconizat este de 6-7%, in timp ce pentru deficitul de cont curent majoritatea afaceristilor indica un nivel de 5%.

Membrii AOAR previzioneaza un curs de schimb de 4,2 lei pe euro, insa o mai mica parte a acestora indica un curs de schimb de 4,4 lei pe euro sau 4,1 lei pe euro.

Potrivit sursei citate, somajul va depasi 8%, iar Romania va atrage investitii straine de patru miliarde euro si fonduri europene post-aderare de 1-1,5 miliarde euro.

Totusi, exista si opinii mai optimiste potrivit carora nivelul fondurilor post-aderare se va ridica la doua miliarde euro sau chiar peste trei miliarde de euro.

In ceea ce priveste adoptarea monedei euro, oamenii de afaceri apreciaza ca anul 2015 este cel mai probabil, insa unii au optat pentru 2017 sau 2018.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#oameni, #afaceri, #aoar, #guvern, #fmi , #stiri FMI