CE a redus estimarile de crestere economica la -4%, in 2009

Luni, 04 Mai 2009, ora 12:59
1536 citiri
CE a redus estimarile de crestere economica la -4%, in 2009

Comisia Europeana a redus estimarile de crestere economica a Romaniei, anticipand o contractie a activitatii de 4% anul acesta, respectiv stagnare in 2010, comparativ cu proiectiile privind avansul PIB de 1,75% si sub 2,5%, publicate in ianuarie.

"Cresterea PIB-ului va deveni negativa in 2009, de aproximativ 4%. Diminuarea ratei de crestere a venitului disponibil al gospodariilor si conditiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populatiei, in timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipeaza ca se vor contracta in urma unei ajustari fiscale semnificative. Contractia puternica anticipata pentru formarea bruta de capital fix va fi atenuata de majorarea investitiilor publice, in contextul in care investitiile finantate de UE sunt prevazute in bugetul actual", se arata in prognoza de primavara a Executivului Uniunii Europene.

CE anticipeaza o crestere economica in jur de 0% in 2010

"Acest scenariu macroeconomic constituie baza programului de asistenta financiara pe termen mediu acordata Romaniei de UE ", se precizeaza in prognoza CE.

Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza, de asemenea, pentru Romania o crestere economica negativa de 4,1% in acest an si o crestere economica zero pentru 2010. Si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in scadere puternica estimarile de crestere economica pentru 2009 si 2010, anticipand o contractie economica de 4% in acest an si o crestere de doar 0,1% pentru 2010.

In raportul anterior, CNP estima o crestere economica de 2,5% pentru 2009 si de 4,5% pentru anul urmator.

Rectificarea bugetara realizata de Executiv in urma acordului de finantare externa cu FMI si UE este fundamentata pe o crestere economica negativa de 4%, o inflatie de 5,8% si un deficit de cont curent de 7,5% din PIB.

Romania a inregistrat o crestere economica de 7,1% anul trecut, insa avansul PIB din ultimul trimestru a incetinit abrupt, la 2,9%.

#crestere, # economie, # comisia, # europeana, # fmi , #stiri FMI