CE a deblocat a treia transa din imprumutul pentru Letonia

Joi, 11 Martie 2010, ora 17:34
912 citiri
CE a deblocat a treia transa din imprumutul pentru Letonia

Comisia Europeana a deblocat joi a treia transa de 500 milioane euro din imprumutul agreat pentru Letonia in ianuarie 2009, in urma evaluarii pozitive din partea executivului european a masurilor implementate de autoritatile letone, potrivit unui comunicat transmis de CE si preluat de NewsIn.

CE s-a angajat sa dea Letoniei 3,1 miliarde euro, in cadrul unui pachet multilateral de asistenta financiara, in valoare totala de 7,5 miliarde euro.

"Sunt satisfacut ca Letonia a indeplinit conditiile pentru cea de-a treia transa din partea UE.

Asistenta financiara asigurata de UE, FMI si alte institutii financiare internationale sprijina Letonia sa ia masurile fiscale necesare si sa faca reforme structurale importante pentru a depasi criza economica si financiara", a declarat comisarul UE pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Rehn a mentionat ca, potrivit memorandumului suplimentar de intelegere agreat pe 22 februarie 2010, Letonia va continua reformele in scopul unei redresari sustenabile.

CE si FMI vor continua monitorizarea statului baltic, care trebuie sa-si diminueze in perioada 2011-2012 deficitul bugetar.

Letonia, Ungaria si Romania sunt cele trei state membre ale UE care au solicitat sprijin financiar international, in urma crizei economice globale.

Romania a primit pana in prezent o transa de la CE de 1,5 miliarde euro si ar urma sa primeasca o noua transa de 1 miliard euro in martie.

Pe 15 februarie, Ungaria a anuntat ca a renuntat la o noua transa din ajutorul negociat in 2008 cu Uniunea Europeana, pe care ar fi urmat sa o primeasca odata cu finalizarea celei de-a patra evaluari, ca urmare a imbunatatirii sustenabile a finantarii exterioare.

In total, Ungaria a luat de la CE 5,5 miliarde euro. 

#ce, # transa, # imprumut, # letonia , #stiri FMI