Cati bani pierde Romania din cauza crizei politice

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 10:47
1225 citiri
Cati bani pierde Romania din cauza crizei politice

Absenta unui interlocutor la Palatul Victoria a determinat FMI sa amane evaluarea de care depinde eliberarea transei de 1,5 mld. euro programata pentru decembrie, iar intarzierea instalarii unui nou guvern ameninta si transa de 1 mld. euro asteptata de la UE. Tot din cauza crizei politice a fost suspendat proiectul Finantelor de a iesi pe piata externa cu eurobonduri de circa 1 mld. euro.

Rezulta un total de circa 3,5 mld. euro pe care bugetul nu va putea conta cum era prevazut, fiind necesara taierea cheltuielilor pe final de an si gasirea unor finantari locale alternative. Presedintele Traian Basescu ameninta ca daca noul guvern nu va fi instalat rapid apare riscul ca salariile si pensiile sa nu fie platite integral, cealalta varianta fiind neplata investitiilor.

"Riscul de a nu primi urmatoarea transa a imprumutului exista, daca nu se indeplinesc conditionalitatile. Asta nu imi doresc sa se intample", a spus premierul desemnat Lucian Croitoru, care incearca sa obtina sprijinul partidelor, chiar daca sansele sunt mici. Singura optiune a Executivului pentru a face rost de bani ar ramane piata interna, dar la costuri mult mai mari, afirma analistii.

"Solutia de finantare nu poate fi decat interna. Finantarea in lei tinde sa devina usor mai scumpa chiar si pe termen scurt in actuala situatie de criza politica", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, crede ca preferabila ar fi finantarea in valuta.

"Finantarea in valuta ar fi mai ieftina mai ales ca BNR a redus in ultima perioada rezervele minime, iar o mare parte a banilor eliberati a ramas inca in conturile bancilor."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#bani, #basescu, #criza, #fmi, #politica, #romania , #stiri FMI