Cartel Alfa solicita Guvernului sa clarifice situatia administrarii fondurilor private de pensii

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 16:43
1440 citiri
Cartel Alfa solicita Guvernului sa clarifice situatia administrarii fondurilor private de pensii

Reprezentantii Cartel Alfa au inaintat miercuri o scrisoare deschisa Guvernului prin care solicita clarificarea "situatiei grave" constatate de reprezentantii FMI in domeniul administrarii fondurilor private de pensii, precum investitiile facute in in instrumente necotate pe nici o piata oficiala, informeaza NewsIn.

"Reprezentantii FMI au facut in luna februarie Guvernului Romaniei recomandari in privinta situatiei grave constatate in domeniul administrarii fondurilor private de pensii", in care se atrag atentia ca "o parte a portofoliului de investitii al fondurilor este investita in instrumente necotate pe nici o piata oficiala, ceea ce face imposibila determinarea unei evaluari corecte a acestora si, implicit, a ratei reale de rentabilitate a fondului de pensii (acesta reprezinta, practic, modelul FNI)", se arata in scrisoarea trimisa miercuri guvernului.

Totodata, reprezentantii Cartel Alfa vor sa primeasca lamuriri si asupra semnalarii existentei unor fonduri de pensii "care investesc in institutii financiare apartinand unor entitati din cadrul grupului de companii din care ele insele fac parte, in acest fel existand posibilitatea ca directorii fondurilor sa nu promoveze interesele participantilor, ci pe cele ale actionarilor companiei".

O alta recomandare a reprezentantilor FMI asupra carora sindicalistii asteapta un raspuns priveste formula de calcul a ratei de rentabilitate medii.

Expertii Fondului ar fi cerut modificarea ratei "astfel incat cota unui fond, in calculul acesteia, sa nu fie mai mare de 20%", pe motiv ca "utilizarea cotei reale de piata a oricarui fond privat de pensii poate induce distorsiuni care nu pot permite participantilor la respectivele fonduri o evaluare corecta a acestui indicator".

Cartel Alfa cere Guvernului sa explice in ce masura afirmatiile prezentate in raportul FMI sunt corecte, iar in cazul unui raspuns afirmativ solicita o intalnire cu primul ministru "pentru gasirea unor solutii viabile acestor probleme deosebit de grave".

Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Randamentul fondurilor de pensie privată Pilon II în ultimele 12 luni. Creșteri de până la 9% față de 2022
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează un randament mediu de circa 16% pe 8 martie 2024 raportat la aceeaşi perioadă a anului precedent, cu mult peste inflaţia de 7,2%,...
#cartel, #alfa, #guvern, #fonduri, #pensii , #stiri FMI