Business People, lectia crizei: descurcati-va singuri!

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:33
1242 citiri
Business People, lectia crizei: descurcati-va singuri!

"Exemplul Greciei ne arata ca fiecare tara ar trebui sa se descurce cu banii pe care ii are, nu sa astepte imprumuturi de peste tot. (…) Nu ar trebui sa asteptati ajutor de fiecare data, nu mai sperati ca cineva va avea grija de voi, descurcati-va singuri. Asta este cea mai importanta lectie a acestei crize", a declarat Yuri Sigov, general editor la revista americana Business People, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Ce se va intampla cu UE dupa ultimele evolutii legate deficite?

Nu cred ca exista amenintari mari pentru UE.  Problema unei tari poate fi rezolvata atat cu ajutorul statelor membre ale UE cat si cu ajutorul mecanismelor internationale, ca si FMI.

Problema ramane credibilitatea acestui mecanism.

Ceea ce se intampla acum, de exemplu situatia financiara a Greciei, nu ar trebui generalizata, nu ar trebui asemanata cu situatia altor tari.

Tarile ar trebui sa se bazeze pe profitul lor real, nu sa astepte sa primeasca bani de la Franta, Germania sau FMI.

Credibilitatea se refera la faptul ca guvernele europene ar trebui sa-si schimbe politica, in afara UE, fiindca sunt diferite in ceea ce priveste puterea economica sau structura economica.

De exemplu, Germania a avut o majorare a exporturilor cu 60% in ultimii ani.

In acelasi timp, exista aceeasi moneda in Grecia ca si in Germania.

In conditiile in care Grecia nu produce nimic, iar sistemul are un interes foarte scazut in credite, este imposibil sa se descurce cu venituri atat de mici.

Statele membre UE ar trebui, nu numai sa caute suport la tarile bogate si FMI, dar cel mai important lucru, sa-si reevalueze pozitia in cadrul Uniunii.

Asta este de fapt problema tarilor care au intrat in UE de curand, cum ar fi Romania si Bulgaria.

De asemenea, este o lectie foarte importanta pentru tarile care nu vor intra in UE.

A afectat existenta euro, ajustarea deficitelor in zona euro ?

Nu cred ca exista vreo legatura stransa intre aceste lucruri.

Exemplul Greciei este relevant.

Nu numai guvernul acestei tari dar si guvernele celorlalte state ar trebui sa se gandeasca de doua ori in momentul in care isi aplica politica lor financiara in interiorul tarii.

Exemplul Greciei ne arata ca fiecare tara ar trebui sa se descurce cu banii pe care ii are, nu sa astepte imprumuturi de peste tot.

Salvarea acestor economii inseamna salvarea euro?

Cu siguranta vor face tot posibilul, vor incerca sa ajute nu numai Grecia dar si celelalte tari, insa atentie, nu ar trebui sa asteptati ajutor de fiecare data, nu mai sperati ca cineva va avea grija de voi, descurcati-va singuri.

Asta este cea mai importanta lectie a acestei crize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza, #euro, #fmi, #grecia, #imprumut , #stiri FMI