Bursele straine au capatat putina incredere in planurile guvernelor trezite la realitate

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 09:55
3260 citiri
Bursele straine au capatat putina incredere in planurile guvernelor trezite la realitate

Constatam ca prognozele institutiilor internationale, mai mult sau mai putin specializate in domeniul economiei globale, sunt rand pe rand revizuite desigur in sens negativ. in prezent Fondul Monetar International a redus cresterea economiei globale pentru anul 2009 la 0,5% si a estimat pierderile totale din sistemul bancar la minim 2.200 mld. dolari.

Un Davos plin de acuze

Tot la nivel global am putut extrage din intalnirea de la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elvetia de pe 28 ianuarie cateva puncte de vedere ale primului ministru al Chinei - Wen Jiabao, si anume : China a gasit calea spre dezvoltare, iar ritmul de crestere economica pentru anul 2008 va fi de 9%; forta de munca este tanara si specializata; la nivel regional exista o mai mica transparenta intre autoritatile si pietele financiare; lipseste cooperarea intre aceste autoritati pentru rezolvarea in comun a greutatilor financiar-economice actuale.

Tot Wen Jiabao apela la intelegerea sefilor statelor pentru o transparenta mai mare si realizarea unei reforme la nivel institutional guvernamental dar si bancar. A pus accent pe cresterea cooperarii intre statele din regiune pentru a raspunde impreuna la inlaturarea obstacolelor bazandu-se pe incredere si speranta.

Frumos, as spune chiar sublim in conditiile actuale, dar prezentarea a dat bine numai ca imagine politica deoarece premierul Chinei a uitat sa mentioneze cati din tinerii specialisti au umplut randurile somerilor mai ales in ultima parte a anului 2008, ca prognozele privind cresterea economica a Chinei din anul 2009 se refera la o contractie de 4% fata de 2008 si alte aspecte negative. La domnul Jiabao tot ce face China este bine.

Manipulare, dar s-o stim si noi

Si totusi acuze sunt diverse la adresa guvernului chinez de mai mult timp, in primul rand datorita manipularii cursului Yuan chinezesc/dolar pentru a favoriza exportul produselor chinezesti in lume. Recent acest aspect a fost adus in analiza, mai ales de catre trezorierul sef Timothy Geithner  cu ocazia discursului acestuia din fata Comitetului de Finante a Senatului, dar si de actualul presedinte Barack Obama. Exista supozitii ca aceasta „manipulare” va afecta in timp cresterea economica a Chinei

Graficul alaturat prezinta evolutia din perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2009 pentru doua perechi valutare din doua regiuni apropiate, care masoara puterea monedei respective fata de moneda dolar si, care, in mod firesc, nu ar trebui sa creeze mari diferentieri decat daca se intervine asupra cursului de catre un jucator mare, in mod direct, constant si interesat, asa cum se observa incepand cu trim. IV / 2005. Gurile rele spun ca masura de a influenta cursul yuanului chinezesc/dolar SUA a fost ca o contramasura fata de protectionismul aplicat de SUA privind importul produselor din Asia. 

Si totusi tot manipulare putem spune ca este si mentinerea cursului Hong Kong dollar / dolar SUA nu de 8 ani cum se prezinta in grafic ci de cca. 25 de ani conform datelor istorice.

Politici, politici...politici

In acest caz putem constata ca politicile monetare proprii guvernelor unor tari sunt instrumente financiare pentru a regla atat mersul unei economii cat si natura schimburilor economice, care nu intotdeauna sunt aplicate loial. Acelasi lucru se poate spune si despre cursul euro/dolar SUA vazut de aceasta data dinspre moneda dolar american si care se mentine STRONG in primul rand ca aplicare a politicii FED de reducere si apoi de mentinere a dobanzii critice in plaja 0-0,25%, atat cat va fi nevoie.

Nu acelasi lucru putem spune despre cursul lira sterlina/dolar SUA, care reflecta corect mersul economiei si finantelor Marii Britanii, care s-au contractat foarte mult in ultima perioada inregistrand pierderi foarte mari la nivelul sistemului bancar privat comparabile cu cele ale marilor banci din SUA.

Chiar daca Banca centrala a Angliei - infiintata in 1694 - a redus dobanda critica la cel mai scazut nivel din ultimii 300 de ani, adica la 1,5% (ne aducem aminte ca in octombrie 2008 rata s-a redus de la 5% la 4,5%, apoi in noiembrie 2008 la 3%, iar in decembrie 2008 la 2%), socul pierderilor bancare si influenta recesiunii economice globale a fost repercutat destul de solid asupra acestui teritoriu. Tot istoria ne spune ca Banca Angliei nu a redus rata de referinta sub 2% nici cu ocazia Marii Depresiuni.

Planul de salvare al guvernului Marii Britanii se bazeaza pe infuzii directe in locul unde este hemoragia mai mare. Cu toate acestea nu cred ca nu se vor arata efecte imediate la masurile fiscale ce vor fi intreprinse. Interesant este sprijinul guvernului britanic pe termen scurt pentru intreprinderile mici si mijlocii, care nu le va ajuta prea mult deoarece gradul de indatorare al acestora este mult mai mare decat ajutorul ce-l vor primi.

Sunt convins ca planuri de salvare pentru sprijinirea unui sector sau al unei economii vor mai fi datorita in primul rand la lipsei de transparenta, dar si a slabei cooperarii intre statelor puternic afectate.  in fond aceste doua elemente au fost si la baza actualei recesiuni economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#bursa, # guvern, # FMI, # econoimie , #stiri FMI