Bugetul prezentat de Guvernul Boc nu este de dreapta, ci "carpit"

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 10:16
1128 citiri
Bugetul prezentat de Guvernul Boc nu este de dreapta, ci "carpit"

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca parlamentarii liberalii nu vot vota bugetul pe anul 2010, deorece nu este rezultatul unor politici de dreapta, informeaza NewsIn.

Nicolaescu a comentat, in plenul camerelor reunite, ca dupa modul in care se prezinta proiectul de buget s-ar putea intelege ca PDL a fost votat "pentru urmatoarele: sa existe criza economica in Romania, ca creasca somajul, sa se aplice impozitul forfetar, sa nu creasca bugetul agriculturii, sa nu se mai aloce medicamente compensate".

Viceliderul grupului PNL a punctat ca bugetul nu a fost prezentat la timp din cauza alegerilor prezidentiale, chiar daca "guvernul avea obligatia" sa aduca proiectul in Parlament inainte de finalul anului trecut.

In acest context, Nicolaescu a adaugat ca motivul cerintei celeritatii adoptarii Legii, anume respectarea unor termene pe care Executivul le-a fixat cu FMI, conduce la concluzia ca "fara FMI si Banca Mondiala Romania nu mai exista".

"Eu continui sa cred ca tara noastra are si forta, si capacitate sa-si hraneasca populatia, sa-si plateasca pensiile si salariile", a spus liberalul.

El insa a acuzat ca formula propusa de Cabinetul Boc este "incoerenta, inconsecventa, cu multe alocari pentru clientela politica".

Eugen Nicolaescu a mai comentat si afirmatiile celor de la putere, care au vorbit despre o guvernare de dreapta.

"Ne-am inselat, ministrul Finantelor spunea ca e un buget neutru. Eu spun ca e un buget carpit", a afirmat viceliderul deputatilor PNL, care a criticat faptul ca Guvernul nu ar fi prezentat un buget de dreapta, adica unul care sa restructureze cheltuielile, sa reduca fiscalitatea, sa stimuleze intreprinzatorii.

Viceliderul grupului PNL a mai acuzat si "alocari nediferentiate, fara prioritati" cuprinse in buget, in timp ce, pentru anumite domenii, ar fi chiar un proiect dramatic - sanatate, justitie, agricultura.

In final, Nicolaescu a explicat ca bugetul nu este ghidat de un program anticriza, iar amendamentele liberalilor care, in opinia sa, l-ar fi facut un buget de dreapta, au fost admise intr-un numar redus.

"Acest buget trebuie sa fie asa cum doreste FMI. Din pacate, un asemenea buget, o asemenea atitudine fata de cetateni, trebuie respins. In consecinta, grupurile PNL vor vota impotriva acestui proiect de buget", a conchis el. Plenul Parlamentului a inceput luni discutiile asupra bugetului de stat si a celui de asigurari sociale pe anul 2010, dupa ce acestea au fost avizate de comisiile parlamentare de buget-finante in urma dezbaterilor care au durat trei zile.

Dezbaterile sunt programate pana joi, cand cele doua bugete ar trebui sa fie supuse votului.

#buget, # criza, # program, # politici, # Nicolaescu, # fmi , #stiri FMI