Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetul asigurarilor sociale devine deficitar

Bugetul asigurarilor sociale devine deficitar

Ministerul Finantelor a rectificat in scadere cu 1,573 miliarde lei veniturile din sistemul public de pensii, astfel ca bugetul asigurarilor sociale de stat devine deficitar si primeste un transfer de 1,347 miliarde lei de la bugetul de stat, arata proiectul de OUG de rectificare.

Bugetul asigurarilor sociale prevede, in bugetul actual, un excedent de 221,4 milioane lei, insa in urma scaderii puternice a veniturilor, are nevoie de un transfer de la bugetul de stat.

In plus, Finantele au prevazut, in proiectul de "Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale", reducerea cheltuielilor de personal prevazute in bugetul asigurarilor sociale cu 4,1 milioane lei.


In sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, veniturile se diminueaza cu 9,4 milioane lei la contributii de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, iar excedentul acestui sistem se diminueaza cu aceeasi suma.


Proiectul de rectificare bugetara mai prevede ca, la bugetul asigurarilor pentru somaj, veniturile se diminueaza cu 110,7 milioane lei, cheltuielile de asigurari si asistenta sociala se majoreaza cu 328 milioane lei, astfel incat deficitul acestui buget creste cu 438,7 milioane lei.


Bugetul actual prevede un deficit al bugetului asigurarilor pentru somaj de doar 67 milioane lei. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara in 23 martie in perioada negocierilor cu FMI, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane, astfel ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala.


La bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate pe 2009, veniturile din contributii se diminueaza cu 594,5 milioane lei - din care 382,7 milioane lei la contributiile de asigurari sociale de sanatate si 211,8 milioane lei la contributiile pentru concedii si indemnizatii -, iar cheltuielile se reduc cu 8,9 milioane lei.


Excedentul acestui buget scade cu 581,8 milioane lei. Contributia angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale scade cu 20,4 milioane lei, astfel ca excedentul fondului se reduce cu aceeasi suma.


Transferuri din TVA mai mici la bugetele locale Ministerul Finantelor reduce, in proiectul de rectificare, cu 811,9 milioane lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata (TVA) pe 2009 "pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti.


In schimb, Ministerul Finantelor Publice a adaugat in buget cheltuieli de 1 milion lei pentru consultanta juridica in domeniul datoriei publice, care se asigura prin redistribuire.


Bugetul fondurilor externe nerambursabile al Ministerului Mediului pe anul 2009, se diminueaza la capitolul "Protectia mediului" cu suma de 757,675 milioane lei, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009.


Rectificarea mai adauga la bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an o suma de 80 milioane lei pentru finantarea modernizarii punctelor de trecere a frontierei la standardele SchengenTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2099 ori
Citeste mai multe despreasigurari buget deficit fmi pensii