Bugetarii ar putea scapa de concediul fara plata impus

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 15:52
2000 citiri
Bugetarii ar putea scapa de concediul fara plata impus

Pogea spune ca nu mai este timp pentru a aplica concediul fara plata de zece zile la bugetari, pentru ca nu a primit niciun raspuns pana la aceasta ora referitor la cheltuielile cu personalul aferente celor zece zile, scrie NewsIn.

"Cele 1,6 miliarde (lei), cheltuieli cu personalul aferente celor zece zile (de concediu fara plata pentru bugetari n.r.), probabil ca vor constitui cheltuieli suplimentare care vor afecta bugetul general consolidat. Avand in vedere ca nu am primit un raspuns nici pana la aceasta ora, nu mai este timp pentru a le acorda", a afirmat Pogea, la audierile in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

"Masura nu mai este valabila pentru ca s-a amanat decizia CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei n.r.). Chiar daca ar spune ca masura e constitutionala, nu mai e timpul necesar pentru aplicare. Vreau sa spun public ca avem de pierdut din aceasta cauza. Alte state au luat masuri mult mai severe. Va trebui sa compensam aceasta crestere de cheltuieli de 1,683 miliarde lei. Va duce la o crestere a cheltuielilor, ceea ce nu e un lucru bun", a adaugat Pogea.

"Produce un risc, dar avem in vedere sa suplinim cu alte masuri", a spus Pogea, intrebat daca amanarea masurii produce riscuri asupra deficitului bugetar de la finalul acestui an.

Totodata, el a mentionat ca spera ca deficitul bugetar sa aiba o evolutie favorabila si in luna octombrie, dupa ce la finalul lui septembrie a atins 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta de 5,4% din PIB convenita cu FMI.

"Este o chestiune foarte importanta finalizarea bugetului de stat. Fac apel la dumneavoastra pentru a il aproba pana la finalul acestui an. Noi am facut proiectia cheltuielilor si veniturilor bugetare pe 2010, dar nu putem avea aceasta initiativa. De aceea, este foarte important, chiar daca se va intampla dupa alegeri, aceasta lege sa fie aprobata", a spus Pogea, la audierile in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

El a mentionat ca cel mai important parametru in cadrul proiectiei bugetare pe 2010 este deficitul, fixat la 5,9% din PIB, respectiv 31,2 miliarde lei, fata de 7,3% din PIB in acest an.

#angajati, #buget, #bugetari, #concediu, #pogea, #salarii , #stiri FMI