Bugetari: Guvernul si FMI cauta solutii pentru amanarea concediului neplatit

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 09:14
1411 citiri
Bugetari: Guvernul si FMI cauta solutii pentru amanarea concediului neplatit

Guvernul cauta solutii pentru a acoperi surplusul de cheltuieli de personal generat de amanarea concediului fara plata al bugetarilor si spera ca aceste costuri sa poata fi sustinute si din incasarile la buget, in conditiile in care Executivul demis nu mai poate efectua in 2009 rectificari bugetare.

Tema a fost discutata si la intalnirea de joi seara dintre premierul interimar, Emil Boc, si membrii delegatiei Fondului Monetar International (FMI), precizeaza Mediafax.

"Sunt cautate solutii pentru ca efectele neaplicarii concediului fara plata sa fie acoperite, iar deficitul bugetar sa fie mentinut in limita a 7,3% din PIB convenita cu FMI. Incasarile la buget au avut in luna septembrie o tendinta crescatoare fata de luna august, iar o solutie ar fi ca surplusul de cheltuieli sa fie acoperit si din aceste incasari, daca tendinta de crestere se mentine", au declarat, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit acestora, Guvernul este obligat sa identifice alte solutii de "reglare" a deficitului decat rectificarea bugetara, deoarece legea bugetului poate fi modificata doar prin ordonanta de urgenta, tip de act normativ care nu poate fi promovat de catre Executivul demis. In plus, bugetul nu poate fi rectificat in ultima luna a anului.

Bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele noua luni un deficit de 25,56 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, in conditiile unor venituri de 115,77 miliarde lei (23,3% din PIB) si a unor cheltuieli totale de 141,33 miliarde lei (28,4% din PIB).

Veniturile la bugetul consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei in iunie, 92,24 miliarde de lei in iulie, 103,2 miliarde lei in august si 115,7 miliarde lei in septembrie.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, sa amane pentru 9 decembrie discutiile pe sesizarile (PNL) privind legile reorganizarii unor autoritati si institutii publice, a educatiei si a salarizarii unice pentru bugetari, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in 15 septembrie.

Proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati include si un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar prin acordarea a zece zile de concediu fara plata.

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, ca amanarea deciziei privind concediul fara plata al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal si va fi nevoie de masuri compensatorii, pentru ca deficitul bugetar sa se incadreze in tinta negociata cu FMI, de 7,3% din PIB.

El a aratat ca nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabiliti in acord.

Potrivit ministrului, anularea celor zece zile de concediu fara plata in sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun in pericol tinta de deficit, de 7,3% din PIB.

El a aratat ca, desi executia bugetara a fost in limitele acordului cu FMI dupa primele noua luni, cu un deficit de 5,14% din PIB fata de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, exista riscul ca pana la finele anului deficitul sa iasa din tinta.

O delegatie a FMI se afla la Bucuresti, pentru a doua evaluare a acordului de finantare incheiat cu Romania.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#guvern, #fmi, #concediu, #costuri, #bugetari , #stiri FMI