Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bugetari: Guvernul ingheata salariile in 2010

Bugetari: Guvernul ingheata salariile in 2010

Guvernul va ingheta salariile bugetare in 2010 ca sa reduca fondul de salarii cu 0,3% din PIB, va taia primele si plata orelor suplimentare cu echivalentul a 0,25% din PIB si va inlocui doar unul din 7 angajati care parasesc sistemul, se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI, precizeaza NewsIn.

Astfel, pentru 2010, Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca, pe partea de cheltuieli bugetare, sa implementeze "masuri ca sa reducem in continuare fondul de salarii, incluzand inghetarea salariilor (0,3% din PIB), continuarea inlocuirii a doar unuia din sapte angajati plecati si taierea primelor si a orelor suplimentare (0,25% din PIB) si implementarea de masuri structurale pentru a reduce angajarile si a restructura sistemul de salarizare", se arata in scrisoare.

Singurele salarii bugetare care reprezinta exceptii sunt cele de sub 705 lei pe luna, adica nivelul salariului minim din sistemul bugetar fixat pentru 2010.

De asemenea, implementarea noii legi a pensiilor ar trebui sa aduca economii la bugetul de stat de inca 0,1% din produsul intern brut (PIB), mai arata documentul citat.

Alte masuri incluse in scrisoarea de intentie a Romaniei catre Fond vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare cu inca 0,9% din PIB prin alte masuri, ca "inghetarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, a pensiilor (in afara celor sociale) si anumitor transferuri".

Pe partea de venituri, reevaluarea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietati si majorarea accizelor la tutun si combustibili, conform legislatiei, ar trebui sa aduca venituri suplimentare la bugetul de stat echivalente cu 0,3% din PIB in 2010.

Astfel, toate masurile ce privesc reducerea fondului de salarii vor aduce economii la bugetul de stat de 0,68% din PIB, respectiv 3,585 miliarde lei, conform anagajamenelor guvernului in fata FMI, prin "implementarea de norme standardizate pentru cheltuielile cu personalul si cu bunurile si serviciile, ce vor fi dezvoltate si aplicate in lunile care urmeaza la toate nivelurile guvernamentale si prin restructuarea a numeroase agentii de stat prin eliminarea acestora sau integrarea in ministere relevante".

Concediul fara plata de 10 zile, inclus in noul acord cu FMI

Pentru ultimul trimestru din acest an, guvernul s-a angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa ia unele masuri exceptionale pentru a reduce factura cheltuielilor de personal din sectorul public.

"Intre octombrie si decembrie 2009, toate cheltuielile de personal (inclusiv la autoritatile locale si entitatile autofinantate) vor fi reduse cu 15,5%, corespunzand unei scaderi a numarului de ore de lucru cu echivalentul a zece zile lucratoare (0,3% din PIB)", se spune in scrisoarea de intentie.

In prezent, aplicarea acestei masuri este blocata de o sesizare a Curtii Constitutionale de catre opozitie.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a sugerat miercuri seara, intr-o emisiune la un post de televiziune, ca o eventuala blocare a acestei masuri de catre Curtea Constitutionala ar putea atrage nevoia majorarii TVA. El a spus ca nu doreste majorarea TVA si i-a acuzat pe liberali ca prin sesizarea Curtii "mai adauga o bucata de plumb la picioarele acestei tari".

Sindicatele bugetarilor se opun, de asemenea, aplicarii acestei masuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1572 ori
Citeste mai multe despreguvern salarii prime angajati FMI sistem