Boc: Suntem in linie dreapta pentru a realiza acordul de imprumut

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 15:21
1373 citiri
Boc: Suntem in linie dreapta pentru a realiza acordul de imprumut

Premierul Emil Boc a declarat joi, la finalul sedintei extraordinare de guvern in care s-a discutat scrisoarea trimisa de Fondul Monetar International (FMI), ca Executivul este "in linie dreapta" pentru realizarea acordului de imprumut.

La finalul lui martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Boc a reamintit ca banii de la FMI merg la Banca Nationala, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru banci, pentru sustinerea creditatii.

Premierul a precizat ca acordul de imprumut ar urma sa fie discutat in boardul FMI si de catre Ecofin, ce reuneste ministrii de finante din UE, intre 4 si 6 mai.

Acordul de finantare ar urma sa ajute la relansarea creditarii si permita guvernului sa asigure plata salariilor si pensiilor. De asemenea, finantarea ar urma sa creeze conditiile ca economia sa se relanseze, sa apara noi locuri de munca si sa dispara cat mai putine din cele existente, a subliniat Boc.

Premierul a mai amintit de conditiile acordului, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1 din produsul intern brut (PIB).

"Prin rectificare am gasit solutii pentru a nu afecta salariile si pensiile romanilor", a afirmat Boc. De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

"Cu sau fara acordul cu FMI, oricum aceste legi erau absolut necesare pentru Romania", a mai spus Boc.

Autoritatile romane au primit miercuri seara scrisoarea de la FMI, iar premierul Emil Boc a convocat o sedinta de Guvern extraordinara joi, la ora 14:00, pentru a discuta pe tema acordului de imprumut cu FMI si CE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #creditare, #fmi, #imprumut, #pensii, #salarii , #stiri FMI