Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: Romania nu va renegocia acordul cu FMI

Boc: Romania nu va renegocia acordul cu FMI

Romania nu va renegocia acordul cu FMI, in conditiile in care si-a respectat angajamentele internationale pana la 1 octombrie, a declarat, marti, premierul in exercitiu Emil Boc, citat de corespondentul Mediafax.

In august, utilizarea acestei facilitati permanente de credit se redusese puternic, Banca Nationala a Romaniei (BNR) acordand bancilor doar 286 milioane lei.

De altfel, ultima luna cu operatiuni majore prin intermediul facilitatii permanente de credit a fost martie, cu un volum de 16 miliarde lei, dupa care au urmat cinci luni cu valori reduse.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci din ultimele trei luni din 2008, cand institutiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei.

Cealalta facilitate aflata la dispozitia bancilor, facilitatea de depozit, a fost si ea folosita mai intens in septembrie, volumul operatiunilor dublandu-se fata de august, la 6,7 miliarde lei.

Pentru facilitatea permanenta de credit, dobanda anuala a coborat de la finalul lui septembrie la 12%, de la 12,5% anterior, in timp ce pentru facilitatea de depozit, rata dobanzii a scazut la 4% pe an, de la 4,5%, acestea fiiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Operatiunile din septembrie au fost, de altfel, realizate la noile niveluri ale dobanzilor.

In acelasi timp, banca centrala a redus in septembrie volumul lichiditatilor injectate in piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, valoarea medie zilnica coborand la 381 milioane lei, de la 403,7 milioane lei in august.

In septembrie, banca centrala a continuat sa realizeze si operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata. Media zilnica a tranzactiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei, de peste trei ori mai mare decat nivelul din august, de 23,1 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1284 ori
Citeste mai multe despreBoc romania fmi acord