Boc: Ministrii s-au reunit pentru a face o analiza la zi a necesarului si a conditiilor de finantare

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:02
1355 citiri
Boc: Ministrii s-au reunit pentru a face o analiza la zi a necesarului si a conditiilor de finantare

Comitetul interministerial s-a reunit marti seara pentru a face o analiza "la zi" a necesarului, conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, luand in calcul toate datele disponibile la acest moment, a declarat premierul Emil Boc.

"Scopul este de a face o analiza la zi a necesarului de finantare, a conditiilor si a modalitatilor in care se poate asigura finantarea interna si externa a Romaniei, avand in vedere toate datele pe care le avem in acest moment la dispozitie, date furnizate de ministrul Finantelor, de ministrii de resort, in baza analizelor pe care le-au facut in aceste zile si care vor sta la baza unei decizii pe care o vom prezenta in Guvern in aceste zile", a declarat Boc la inceputul intalnirii de la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca rezultatele discutiilor nu vor fi date publicitatii, ci doar vor fi prezentate "Guvernului in plenul lui".

Comitetul interministerial pentru asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei s-a reunit luni seara la Guvern, la ora 20:00, la aproximativ o ora si jumatate de la finalul intalnirii care a avut loc la Cotroceni intre seful statului, premierul Emil Boc si delegatia Fondului Monetar International (FMI).

Surse apropiate negocierilor au declarat marti pentru NewsIn ca ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, Comisia Europeana si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde de euro ar urma sa vina de la Fond. Potrivit acelorasi surse, imprumutul extern se va contracta pe o perioada de doi ani, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi folosita in 2009. De asemenea, Romania ar urma sa traga banii in transe, dupa verificari periodice.

Vicepremierul Dan Nica a declarat marti ca negocierea cu FMI se face in cadrul institutional creat pentru acest lucru, respectiv in cadrul comitetului interministerial, iar despre intalnirea de la Cotroceni intre presedinte, premier si FMI a spus ca PSD nu poate face programul nimanui. "Nici eu nu-mi pot permite sa fac un program sau sa cenzurez cu cine se intalneste unul sau altul, fie ca este vorba despre premier sau despre presedinte, pe mine ma intereseaza modalitatea institutionala de abordare a acestei chestiuni, ea se realizeaza in parametrii pe care i-am stabilit, pentru ca este vorba despre o abordare a tuturor ministerelor implicate". Potrivit unor surse din PSD, social-democratii nu au stiut despre intalnirea de la Cotroceni.

Din comitetul interministerial intrunit marti seara la Guvern fac parte ministrii Educatiei, Internelor, Sanatatii, Agriculturii, Economiei, Dezvoltarii, Transporturilor si Finantelor. La discutii participa si premierul Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministri, # analiza, # necesar, # finantare, # boc, # conditii, # fmi , #stiri FMI