Boc foloseste banii FMI pentru finantarea deficitului

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 17:42
2196 citiri
Boc foloseste banii FMI pentru finantarea deficitului

A doua transa din imprumutul acordat de Fondul Monetar International va fi primita de Romania in perioada imediat urmatoare, iar jumatate din fonduri vor intra in Trezorerie pentru finantarea deficitului bugetar, acelasi mecanism urmand sa fie aplicat si pentru a treia transa, a afirmat premierul Boc.

"A doua transa din acordul cu FMI va veni in Romania imediat, in perioada imediat urmatoare, iar jumatate din suma va merge la Banca Nationala si jumatate la Trezoreria Statului, pentru finantarea deficitului bugetar, acelasi lucru fiind aplicabil si pentru a treia transa, din luna decembrie", a spus premierul, in sedinta de marti a Guvernului, informeaza Mediafax.

El a apreciat ca aprobarea de catre board-ul FMI a scrisorii suplimentare la acordul stand-by reprezinta o recunoastere a faptului ca Executivul si-a respectat angajamentele stabilite pana in prezent cu institutia financiara si Comisia Europeana.

Guvernul s-a reunit, marti, in sedinta, pentru a aproba scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, care a permis acordarea celei de-a doua transe din imprumut.

Surse oficiale au declarat anterior, agentiei MEDIAFAX, ca scrisoarea suplimentara va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta.

Boardul FMI a aprobat, marti, scrisoarea suplimentara la acord, cea de-a doua transa, din care jumatate va merge la acoperirea deficitului bugetar, dar si recomandari care trebuie avute in vedere de urmatoarea misiune de experti care va veni la Bucuresti pentru a doua evaluare, a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

A doua transa, in valoare de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din imprumutul de la FMI, va fi pusa imediat la dispozitia Romaniei.

Potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI, a treia transa, de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma sa fie acordata in luna decembrie.

Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#bani, #boc, #imprumut, #transa , #stiri FMI