BNS cere FMI sa "dea o lectie" clasei politice

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 13:02
1214 citiri
BNS cere FMI sa "dea o lectie" clasei politice

Blocul National Sindical (BNS) a cerut Fondului Monetar International (FMI) sa nu acorde cea de-a treia transa Romaniei, pentru ca guvernul nu si-a respectat angajamentele asumate si pentru "a da o lectie" politicienilor, a declarat marti presedintele BNS, Dumitru Costin, citat de NewsIn.

"Trebuie sa dam o lectie clasei politice, pentru ca au adus Romania in aceasta criza politica si am cerut FMI sa nu se acorde cea de-a treia transa", a afirmat Costin, la finalul discutiilor sindicatelor cu reprezentantii FMI.

Pe de alta parte, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a spus ca reprezentantii FMI s-au aratat nemultumiti ca cele trei legi pe care guvernul s-a angajat sa le adopte pana in aceasta perioada - legea responsabilitatii fiscale, legea unitara a salarizarii si cea a pensiilor publice - nu au fost inca adoptate, precizand ca Fondul incearca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei situatii.

"Fondul prevede in continuare ca Romania va avea o crestere de jumatate de procent anul viitor si de 1,5% in 2011, iar acestea sunt si prognozele pe care se lucreaza la bugetul de stat.

Nu poate fi vorba de o revizuire a acordului in aceasta perioada, iar o eventuala revizuire a acordului dupa 6 decembrie, cand se alege presedintele, este putin probabila, din cauza distantei mici fata de 10 decembrie, cand are loc sedinta boardului (FMI) pentru acordarea celei de-a treia transe", a afirmat Dandea.

Reprezentantii sindicatelor au declarat, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca nu s-a discutat despre inghetarea salariilor si nici despre disponibilizari si au precizat ca au solicitat FMI sa accepte ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa creasca doar pana la 63 de ani, si nu la 65 de ani, cum prevede actuala forma a proiectului legii unitare a pensiilor publice.

"In conditiile in care speranta de viata la barbati in Romania este de 64 de ani, e absurd sa faci o lege in care ii obligi sa iasa la pensie la 65 de ani", a subliniat vicepresedintele confederatiei Meridian, Marian Georgescu.

#bns, #fmi, #clasa, #politica, #legea, #pensiilor, #salarizarii, #unice , #stiri FMI