BNR: Imprumutul FMI face Romania mai putin riscanta

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 10:21
1812 citiri
BNR: Imprumutul FMI face Romania mai putin riscanta

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, intr-un interviu publicat sambata de Reuters, ca intarirea leului si mai ales scaderea marjelor la CDS dupa anuntul acordului de finantare cu FMI indica o evaluare mai buna a riscului pentru Romania.

Leul era cotat in ultimele tranzactii de vineri seara cu 4,1630 lei/euro, fata de 4,28 lei/euro in 25 martie, ziua anuntului oficial al acordului de finantare de 20 miliarde euro cu organismele internationale, in principal Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, iar analistii au pus intarirea leului tocmai pe seama acordului, receptat ca un semnal pozitiv in piata.

"Cred ca (leul) a reactionat pozitiv la vestile despre pachetul FMI si sunt mai linistit nu doar de miscarile valutare, ci si de tendinta de scadere a marjelor la CDS-uri", a declarat Popa.

Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor.

In 25 martie, costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut cu aproximativ 50 de puncte de baza, la 475-525 puncte de baza, imediat dupa ce FMI a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania.

"Marea schimbare de directie cred ca este un indicator al unei evaluari mai bune a riscului pentru Romania", a mai spus viceguvernatorul BNR, pentru Reuters.

Totusi, analistii sunt mai degraba circumspecti, avertizand ca temerile privind situatia economica a Europei Centrale si de Est persista si ar putea anula in perioada urmatoare castigurile valutelor din regiune din ultimele zile, in conditiile in care mai este nevoie de cateva luni pentru ca lucrurile sa se linisteasca in economia mondiala.

Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, analistii estimeaza ca, pana in vara, cursul de schimb leu/euro va creste semnificativ, pana la 4,37 lei/euro peste trei luni, nivel mai mare decat maxim istoric atins in ianuarie, insa se asteapta ca leul sa-si revina ulterior, urmand sa fie cotat cu 4,08 lei/euro peste 12 luni.

Observatorii pietei financiare suspecteaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit de mai multe ori in ultimele luni pentru a sustine leul, iar Popa nu exclude alte asemenea interventii.

"Sunt determinate de piata si ne rezervam dreptul sa intervenim mai ales pentru a netezi elemente extreme de volatilitate, dar (aceste interventii) trebuie sa fie determinate de piata", a spus el, adaugand ca nu comenteaza daca astfel de interventii vor avea sau nu loc.

Popa considera pachetul de finantare obtinut de Romania suficient ca valoare. "Cred ca suma este destul de mare incat sa consolideze rezervele in mod marginal la finalul programului", a mai spus viceguvernatorul BNR.

#acord, #bnr, #credite, #fmi, #intarire, #leu, #popa, #restructurare, #rezerve , #stiri FMI